AK Parti Kastamonu Milletvekili Mustafa Gökhan Gülşen, Kastamonu Gazeteciler Cemiyeti Kastamonu Şubesi’ni yaptığı ziyarette açıklamalarda bulundu. TUİK Kastamonu Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanan İstatistiklerle Kastamonu programından da anekdotlar paylaşan Gülşen Kastamonu ihracatının uzun vadede tırmanışa geçeceğini belirtti.
“İNEBOLU GÜMRÜĞÜ KASTAMONU EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”
Yakın bir zaman dilimine kadar faal olmayan ve son dönemlerde gümrük binasının da kurulmasıyla yavaş yavaş çalışmalara başlayan İnebolu Limanı’nın zaman içerisinde daha da büyüyeceğini ifade eden Gülşen, bugüne kadar gümrükleme ile ilgili imkanı olmayan Kastamonu’nun ihracatını kendi limanından yapmaya başladığını söyledi. Gülşen; “Bugüne kadar Kastamonu’da gümrükleme imkânımız yoktu. Ulaşım bakımından daha kolay olduğu için ihracatımız İstanbul ve Zonguldak’tan yapılıyordu. Bizim kendi sarımsağımız bile yurt dışına çıkarken başka limanlardan, başka illerden yurt dışına çıkıyordu. Dolayısıyla yapılan satışlar ihracat olarak görünmüyordu. İhracat olarak görünmediği için de bu durum ekonomik girdi olarak değerlendirilmiyordu. İhracat kalemimizde bu noktada noksanlığımız var. Fakat İnebolu Gümrüğü’nün faaliyete geçmesiyle beraber ihracat rakamlarımız çok daha yukarılara çıkacak. Bizim ihracat olarak 400 milyon dolara çıktığımız yıllar var. Bu rakamı gördüysek eğer milyar doları yakalamamız zor değil” dedi.
“ENTEGRE VE SFC TİCARETİ KASTAMONU ÜZERİNDEN YAPMIYOR”
Kastamonu’ya olan para girdi çıktılarının dalgalı olmasının en büyük nedeninin büyük sanayi işletmelerinin ticari faaliyetlerini Kastamonu üzerinden yapmamalarının büyük tesiri olduğunu belirten Milletvekili Gülşen; “Entegre ve SFC’nin ithalatı da ihracatı da tam olarak Kastamonu üzerinden görülmüyor. Kastamonu’daki ithalat ve ihracat rakamlarının dalgalı olmasının büyük sanayi işletmelerinin ticaretlerini Kastamonu üzerinden yapmamalarının bu durum üzerinde büyük tesiri var. Orman envalimizin giriş ve çıkışları başka yerlerden görünüyor. İşletmelerin vergilendirilmesi de başka yerlerden görünüyor. Bu durumda ekonomik değerlerin Kastamonu’ya yansımasının önüne geçiyor. İleriki süreçte bu durumun düzeleceğini düşünüyorum. Şimdi milyar dolarlık ihracat rakamı çok afakî gelebilir fakat ilerleyen zamanda bu rakamı yakalayacağımızı ümit ediyorum” diye konuştu.
“KASTAMONU METALİK MADEN BAKIMINDAN ÇOK ZENGİN”
Hanönü’ndeki çıkarımları devam eden madenlerle ilgili çalışmaların ilgili firmalarca devam ettiğini, bazı bölgelerde çalışmaların sürdüğünü, bölgede DSİ’nin çalışmasından kaynaklanan bir bekleme olduğunu anlatan Gülşen, Hanönü’nde bulunduğu sürekli dile getirilen yüksek miktarda maden rezervi ile ilgili bilgilerin kulaktan dolma olduğunu ve tam olarak açıklanan resmi rakamların olmadığını söyledi. Gülşen; “Hanönü ilçemizde tam olarak maden rezervi konusunda resmi bir sonuç olmasa da yüksek oranda bakır rezervi olduğu biliniyor. Onun dışında başka bakır sahaları var. 1980’lerden günümüze kadar Maden Tetkik Arama’nın (MTA) Kastamonu’da çalışma yapmamıştı şimdi tekrardan çalışmalara başlandı. Hanönü-Taşköprü arasında daha önce MTA’nın da bir tespiti var. MTA da yüklü bir bakır rezervi buldu. Kastamonu’nun metalik madenlerdeki durumu çok iyi. Maden rezervi bakımından Kastamonu 3 ilin toplamından daha fazla rezerve sahip. Bizim tek endişemiz çevreye zarar vermeden bu madenleri işleyebilir hale getirmek. Uzun vadede Kastamonu’ya demir yolu gelecekse maden çeşitliliğimizin artması gerekir. Ben demir yolunun bu şekilde Kastamonu’ya geleceğine inanıyorum. Maden sektörünü doğaya zarar vermeden canlandırmamız gerekiyor” şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz