YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gülsoy: Cumhurbaşkanının görev süresini belirleme yetkisi Meclis'in

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy,...

Gülsoy: Cumhurbaşkanının görev süresini belirleme yetkisi Meclis'in

Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy, cumhurbaşkanın görev süresini belirleme yetkisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili tartışmalar gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Anayasa hukukçuları, görev süresine ilişkin çözüm yerinin Meclis olduğunu ifade ediyor. Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Tevfik Gülsoy da tartışmalara katılarak, çözüm yeri olarak Meclis’i gösteren hukukçulara destek verdi.
Bu aşamada, mevcut cumhurbaşkanının görev süresinden ziyade buna karar verecek iradenin neresi olduğunu saptamanın önemli olduğunun altını çizen Doç. Dr. Gülsoy, “Cumhurbaşkanlığının seçiminin başlamasına ilişkin mekanizmayı harekete geçirme, yani 20 milletvekilinin cumhurbaşkanı adayı göstermesi ve bu anlamda bu aday göstermeyi kimlerin nereye yapacağı, yani bu aday göstereceklerin aday gösterme prosedürünü nereye yönelteceği önemli. Mevcut cumhurbaşkanının görev süresini belirleyecek irade önemlidir. YSK, hem cumhurbaşkanının görev süresinin ne olduğuna ilişkin hem de cumhurbaşkanlığı seçim takviminin oluşturulmasına yönelik bir yetkisi yoktur. Türkiye Büyük Millet Meclisi, yasama organı olarak bu yetkiye sahiptir, anayasayı yorumlama ve uygulama yetkisine sahiptir. Çünkü kanun düzeniyle somutlaştırma yetkisi yasama organına, Meclis'e ait bir yetkidir. YSK’nın anayasayı yorumlama yetkisi yoktur. YSK’nın hem cumhurbaşkanının görev süresinin ne olduğuna ilişkin hem de cumhurbaşkanlığı seçim takviminin oluşturmasına yönelik bir yetkisi olmadığı kanaatindeyim. Tamamıyla TBMM’ye ait bir yetki. Meclis kendisi bu süreci başlatmalıdır, mevcut cumhurbaşkanının görev süresini kendisi tayin etmelidir.” dedi.
Konunun, Anayasa Mahkemesi’ne götürülme ihtimalini de değerlendiren Gülsoy, “Bazı durumlarda ihtilaf halinde Anayasa Mahkemesi’ne gidilme yolları vardır, fakat buradaki seçime ilişkin bir parlamento kararı olacağı için bu, Anayasa Mahkemesi’nin denetimine giren bir parlamento kararı da değildir. Çünkü hangi konuların Anayasa Mahkemesi’ne gidebileceği anayasada yazmaktadır. Bu, Anayasa Mahkemesi’ne gidebilecek konular arasında yer almamaktadır. Anayasa Mahkemesi’ne götürülmesi durumunda, mahkemenin, bu müracaatı reddetmesi, TBMM’nin bu noktadaki kararının anayasaya uygunluk denetimine tabi olmadığı yönünde karar vermesi gerekir.” diye konuştu.

"7+5 KONUŞULMALI"
Mevcut cumhurbaşkanının görev süresinin, bir defaya mahsus 7 yıl olması veya 5+5 formülünün tartışmaya açık bir konu olduğuna değinen Doç. Dr. Gülsoy, “Ne kadar hukuki argüman getirilirse getirilsin, her birinin kendine göre haklı tarafları olacaktır. Hepsi hukuki argümanlar bakımından tartışmaya açıktır. Lehte ve aleyhte hepsi için görüşler ileri sürülebilir. Net bir sonuca ulaşılabilmesi hukuken mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.
Görev süresi noktasında, 7+5 formülünün de masaya getirilmesi önerisinde bulunan Gülsoy, “Cumhurbaşkanı seçildiğinde görev süresi 7 yıldı. Kazanılmış haklar noktasında düşünüldüğünde, 7 yıllık bir süresi vardır. Ardından yürürlüğe giren anayasa değişikliğiyle ikinci defa seçilebilme imkânı tanınmıştır. Mevcut cumhurbaşkanına 7 yılın ardına bir ikinci defa seçilebilme imkânı tanınabilmesinin ben daha etik olduğuna inanıyorum. İkinci defa seçilmeyi o makama saygının gereği, elinden almamız doğru değil. Kendisi aday olur olmaz, 20 milletvekili aday gösterir göstermez o ayrı bir konu. Teknik düzenlemelerin ötesinde burada ülkenin değerleri önemlidir. Ama ikinci defa seçilmek için aday olmak isterse veya aday gösterilirse o makamın saygınlığı dolayısıyla ‘ikinci defa 5 yıl için seçilme hakkı yoktur’ demek doğru değildir. Çok özellikli bir makamdan bahsediyoruz. O zaman CHP’nin argümanı da devreye girer.” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler