HABER

Gül'ün görev süresi kaç yıl?

Gül'ün görev süresi kaç yıl?

ANKARA(ANKA) - TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın, Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğu yönündeki değerlendirmesi üzerine, Gül'ün görev süresi tartışılmaya başlandı. AKP'li milletvekillerinin çoğu Cumhurbaşkanı Gül'ün 5 yıl sonra ikinci kez Cumhurbaşkanlığına aday olabileceğini savunurken, bazıları da "görev süresi 7 yıl" dedi.

Cumhurbaşkanı seçimiyle ilgili tartışmaları ortadan kaldırmak için yapılan referandumda "evet" kararının çıkmasının ardından bu kez Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresi 7 yıl mı olacak, yoksa 5+5 formülü uygulanacak tartışmaları başladı. Eski ve yeni siyasetçiler ile anayasa hukukçuları tartışmayı ANKA'ya değerlendirdi.

-ANAYASA HUKUKUÇULARI: "7 YIL"
Anayasa hukuku uzmanları Toptan'ın açıklamalarına tepki göstererek Gül'ün görev süresinin 7 yıl olduğunu belirtti. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Yekta Güngör Özden, yapılan Anayasa değişikliğinin bir sonraki Cumhurbaşkanı için geçerli olacağını söyledi. Özden, Toptan'ın görüşlerine katılmadığını belirterek, "Hukukta kazanılmış hak vardır. Anayasa değişikliği bu nedenle sonraki Cumhurbaşkanı için uygulanır. Değişiklik metninde özel bir madde olmadığı için, değişiklik sonrası seçilecek kişinin görev süresini etkiler. Anayasalar temel yasalardır" diye konuştu.

-AHMET MUMCU: "KÖŞK'E HEMEN YENİ SEÇİM GEREKİR"
Başkent Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Mumcu da, "Cumhurbaşkanı seçimi 7 yıl sonra yapılır" dedi. Mumcu, kamu hukukunda kazanılmış hak olmadığına dikkat çekerek, "Ya, kazanılmış hakları tümden yok sayacaksınız, ya da yasayı olduğu gibi uygulayacaksınız. Eğer değişiklik paketi hemen yürürlüğe girerse Cumhurbaşkanı Gül'ün gitmesi ve yeni bir seçimin yapılması gerekir. TBBM'nin de normal prosedüre göre 5 yıl sonra seçim yapması gerekir. Ancak, istendiği zaman seçim yapma hakkı da tanındığı için bu süre öne de çekilebilir" diye konuştu.

-SOYSAL: "ANLAŞILAN TEK ŞEY ANLAŞILMAZ BİR DURUMUN İÇİNE GİRİLDİĞİDİR"
Anayasa profesörü Mümtaz Soysal, 11. Cumhurbaşkanının var olan Anayasa kurallarına göre seçildiğini hatırlatarak, görev süresinin 7 yıl olduğunu belirtti. Soysal şöyle devam etti: "Yeni Cumhurbaşkanı eski anayasaya göre seçildi. Ne olacağı belli değil. Ancak, yeni bir anayasa çalışması var. Yeniye koyulursa belli olacak. Referandum sonucu yeni yapılacak olan anayasaya entegre mi olacak, yeni anayasa olacak mı? Her şey şu anda çok belirsiz. Şu anda anlaşılan tek şey anlaşılmaz bir durumun içine girildiğidir. Referanduma gerek yoktu. Eğer yeni bir anayasa yapacaklarsa zaten buna gerek yoktu. Halkı meşgul ettiler, kafaları karıştırdılar."

-MUSTAFA KAMALAK: "GÖREV SÜRESİ 7 YIL"
Anayasa Profesörü ve eski RP Milletvekili Mustafa Kamalak, Normal kurallara göre Abdullah Gül'ün, görev süresinin 7 yıl olduğunu belirterek, "Seçildiği Anayasa kuralına göre, 7 yıllık süre için seçilmiştir. Hukuk devletinde yazılı kurallar geçerlidir. Seçildiği tarihteki hukuk kuralları geçerlidir" dedi. Ancak, hukuk kurallarında kişi lehine düzenlemelerin de yapılabileceğini belirten Kamalak, "Bu düzenlemeler yapılırsa ilgili kişiler bu düzenlemelerden istifade edebilir. Bu da hukuk devleti olmanın diğer kuralıdır. Sayın Gül, görevini 7 yıllık süreyle de yapabilir ikinci defa aday olma yolunda referandum yürürlüğe girdiğine göre ikinci kez de cumhurbaşkanı seçilebilir" diye konuştu.

-AKP'NİN KAFASI KARIŞIK
AKP Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, 11. Cumhurbaşkanı görev süresinin 7 yıl olacağını belirterek, "Benim şahsi kanaatim Cumhurbaşkanı Sayın Gül'ün, görev süresi 7 yıldır. Çünkü yürürlükteki Anayasanın 101. maddesi birinci fıkrasına göre ‘cumhurbaşkanı seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından 7 yıllık bir süre için seçilir' hükmü gereği seçimle birlikte, 7 yıllık süre içinde seçim de yapılmış olmaktadır. Bu nedenle daha sonra anayasada yapılan değişikliklere bu süreyi kısaltmak söz konusu değildir' dedi.
"Cumhurbaşkanı görev süresi 7 yıldır bu kısaltılamaz. Ancak değişiklik, yeni seçilecek 12. cumhurbaşkanı için uygulanabilir" görüşünü savunan Bozdağ'ın aksine AKP'nin bir diğer Grup Başkanvekili Nihat Ergün, referandumla yapılan değişikliklerin 11. Cumhurbaşkanı için de geçerli olacağını savunarak, "Görev süresi 7 yıl da olabilir ama anayasa değiştiği için 5 yıl sonra sayın Cumhurbaşkanı isterse aday olabilir" dedi.
AKP'li milletvekillerinin çoğu 11. Cumhurbaşkanı Gül'ün görev süresinin 5 yıl olduğunu bu sürenin sona ermesinin ardından isterse bir dönem için daha aday olabileceğini savunuyor.

-CHP: "CUMHURİYET TARİHİNİN İKİNCİ BÜYÜK DARBESİ"
CHP Mersin Milletvekili ve Adalet Komisyonu üyesi İsa Kök, "Karşımıza çıkan garabetin önümüze getirilen ucubeyi yorumlamaya çalışmakla günler geçireceğiz" diyerek şunları söyledi:
"Sorun yalnızca görev süresinin 7 mi, 5+ 5 formülü olacağı değil, milletvekili seçimin ne olacağı, hukuki olup olmayacağıdır. Hukukçuların kafasını anlamsız yere yoracaktır. Bunun da demokrasi değil çoğunluğun her şeyi ezmesidir. Yaşanan süreç DP zamanındaki ‘ben istersem şeriatı dahi getirim' olayıdır. DP'nin 2007 versiyonudur. 11. Cumhurbaşkanı görev süresinin 7 yıl olması gerekiyor. Seçildiği anayasaya göre olmalıdır. Referandum sonucu 11. cumhurbaşkanı için geçerli olmaz. İki ayrı mantık var; eğer ki yeniyi kabul ediyorsanız yeniyi, eskiyi kabul ediyorsanız eskiyi."

-MHP: "HUKUKÇULAR TARTIŞACAK"
MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır ise, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görev süresi ile ilgili tartışmayı hukukçuların yapacağını belirterek, kanunların geriye doğru işlemeyeceği görüşünü savundu. Şandır şöyle devam etti: "Gül, mevcut anayasaya göre (1982) seçilmiş cumhurbaşkanıdır. Görev süresi 7 yıldır. Hukukçular bu konuyu elbette tartışacak."

En Çok Aranan Haberler