ANKARA (ANKA)- Siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütlerinin başkanları, bilim adamları ve sanatçılar Cumhurbaşkanı Gül'ün Çankaya Köşkü'ndeki 100 günlük çalışma süresini değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Gül, genel olarak 100 günlük çalışma performansı ve toplumla ilişkileri konusunda olumlu not aldı.
Gül, CHP'nin olumsuz görüş bildirmesine karşın AKP'den tam not aldı. MHP ve DTP ise Gül'ün icraatlarına olumlu bakıyor. İSO, ATO gibi iş dünyasının önemli kuruluşları ile insan hakları dernekleri de Gül'ün 100 günlük çalışmasını olumlu karşılıyor. Buna karşın EMO ve KESK gibi meslek örgütleri de Gül'ü eleştirirken, HAK-İŞ Gül'e tam destek veriyor. Modacılar Gül'ün giyimini beğenmezken, sanatçılar da Gül'e, sanata yaklaşımı konusunda mesafeli yorumlar yapıyor. Bazı kişi ve kuruluşlar da 100 günlük çalışma değerlendirme yapmak için erken olduğunu belirterek yorum yapmaktan kaçındı.
ANKA, siyasi parti sözcüleri, sivil toplum örgütleri ile meslek kuruluşlarına ve sanatçılara Abdullah Gül'ün 100 günlük icraatlarını sordu. Sorularımıza gelen yanıtlar şöyle:
-AKP: "CUMHURBAŞKANI GÜL BÜYÜK BİR İCRAAT GÖRÜNTÜSÜ VERİYOR"-
AKP Grup Başkanvekili ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş: "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, seçildiği günden bu yana, Türkiye'de Cumhurbaşkanlığı makamının uluslararası camiada Türk milletinin yerini konumunu artırıcı bir işlev haline getirdi. Gül, Dışişleri Bakanlığı ve Başbakanlık makamlarında bulunmasının dünya ve liderleri üzerindeki etkin konumunun Cumhurbaşkanlığı görevi ile daha da iyi sonuçlar verdi. Gül, yurt dışında Dünya devletleri ile Türkiye'nin menfaatlerini ve Orta Doğu sürecindeki gelişmeler karşısında önder bir duruma geldi. Daha önceki cumhurbaşkanları, görevlerinin 100. gününde kaç tane el sıktıkları ile hatırlanıyordu. Hangi davul-zurna ekibinin ne zaman karşıladığı ile meşhur olan eylem ve icraat vardı. Ama şimdi Cumhurbaşkanının yaptığı görev 100. günde büyük bir icraat görüntüsü veriyor. Yurt dışı gezilerine ağırlık veriyor. Sayın Cumhurbaşkanı artık hem iç meselelerde, dış uluslararası platformda etkin bir rol oynayacağı gözüküyor."
-CHP'Lİ ÖYMEN: "DIŞ POLİTİKAYA DAMGASINI VURMAK İSTİYOR"-
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen:
"Cumhurbaşkanı dış politikaya damgasını vurmak istiyor. Ama maalesef onun Dışişleri Bakanı olduğu dönemde Türkiye dış politikada iyi sonuçlar almadı. Avrupa Birliği ile ilişkilerin durumuna bakın. AB'nin tarihinde Türkiye'ye uygulanan baskılara benzer baskıların örneği hatırlamıyoruz. Müzakere sürecinin bu kadar bilinçli şekilde engellendiği bir örneği hatırlamıyoruz. Türkiye'yi üyelikten dışlamak isteyen açıklamalar yoğunlaşıyor. Bu konuda daha dengeli bir politika götüren Almanya Başbakanı Angela Merkel de sonunda ağzından baklayı çıkardı. O da Türkiye için özel statü istiyor. Bunları görmezlikten gelemeyiz. Türkiye maalesef AB ilişkilerinde büyük sıkıntı içindedir. Sekiz başlık Kıbrıs nedeniyle dondurulmuştur. Ayrıca Fransa Türkiye'yi tam üyeliğe götürecek beş başlığın müzakeresini engellemiştir. Tablo bu."
-CHP'Lİ KILIÇDAROĞLU: "NOTER DENİYOR, NOTERLERE HAKSIZLIK YAPILIYOR"-
CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu:
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün şimdiye kadarki uygulamaları CHP'yi tatmin etmedi. Hükümetten giden her metni onaylıyor. Anayasa'ya uygunluğunu araştırmadan, kısa bir sürede de onaylayarak Resmi Gazete'de yayımlanıyor. Bu uygulamalar yüzünden, Cumhurbaşkanını noter olarak algılayanlar var. Ben bunu doğru bulmuyorum. Noterlere haksızlık yapılıyor. Noterler işlerini titizlikle yaparlar. Sayın Cumhurbaşkanı Gül'ün bu titizliği gösterdiğini zannetmiyorum. Ali Babacan'ın dış politikada olumsuz ve yetersiz olduğu ortaya çıktı. İpler, Sayın Gül'ün elinde. Yönlendirme hala Gül'de. Torpili Ali Babacan'dan değil, Gül'den istiyorlar. Sayın Gül'ün tarafsızlığını göremedik farklı bir yorum yapabilmek için önce tarafsızlığını görmemiz lazım."
-MHP'Lİ AKTAN: "SEZER'DEN DAHA AKTİF OLACAĞA BENZİYOR"-
MHP İstanbul Milletvekili Gündüz Aktan:
"Cumhurbaşkanı'nın önce Kıbrıs arkasında Azerbaycan'a, Avrupa Birliği için Avrupa'ya daha sonra Pakistan'a ziyaretleri olumlu ziyaretler. Sayın 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'den daha aktif bir dış politika izleyeceği anlaşılıyor. Ama Türkiye'nin bu önemli dış politikaları konularında doğal olarak hükümetin ve sayın Başbakanın ağırlığı devam ediyor. Kuzey Irak'a ilişkin Başbakan Erdoğan'ın ABD'ye yaptığı ziyaret sayın Cumhurbaşkanı'nın yaptığı ziyaretlerin toplamından daha önemli. Bu ziyaretlerin devamında bir sakınca yok, ama hükümetin dış politikadaki ağırlığı eskisi gibi devam ediyor. Türkiye'nin dış politikasını destekleyici nitelikte katkıları olacaktır. Cumhurbaşkanı dış politikada ‘yapan' durumunda olamayacaktır, benim gördüğüm bu."
-DTP: "OLUMLU GÖRÜYORUZ"-
DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan:
"Gül'ün, Köşkü farklı kesimlere ve halka açma çabalarını olumlu görüyoruz. Siyasetten gelen bir cumhurbaşkanı olması nedeniyle dışişlerinde uzun süre çalışması, yurtdışı gezi ve ilişkilere önem vermesi dikkat çekiyor. Tek kaygımız AKP'nin dayattığı antidemokratik yasalar. Gül'ün bu konuda tarafsızlığına ilişkin yorum yapmak için zamana ihtiyaç var. Şaşırtan en büyük icraatı YAŞ kararlarına muhalefet şerhi koyan bir başbakanken bugün onaylan bir cumhurbaşkanı durumuna gelmesi."
-İSO BAŞKANI YALÇINTAŞ: "İŞ DÜNYASININ BEKLENTİSİNİ FAZLASIYLA KARŞILADI"-
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş:
"Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, görevde bulunduğu 100 gün boyunca Türk iş dünyasının beklentilerini fazlasıyla karşıladı. Avrupa'da bir Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy bir de Sayın Gül, ülkesinin iş adamlarına bu kadar destek oluyor. Sayın Gül, Özal döneminde başlayan geleneği devam ettiriyor, bizlerin önünü açıyor. Sayın Gül cumhurbaşkanlığına adaylığını koyduğunda, iş dünyasının kendisinden büyük beklentiler içindeydi. Sayın Gül, görevinin başında geçirdiği ilk 100 günlük dönemde bu beklentilerimizi karşıladı, hatta beklentilerimizin üstüne çıktı. Sayın Gül, tüm Türkiye'yi kucaklayan bir cumhurbaşkanı. Özellikle d