HABER

Gümrük kapıları modernize edilecek

ANKARA (İHA) - Habur Sınır Kapısı'nın Yap-İşlet-Devret modeliyle modernize edilmesine yönelik protokol, Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu arasında imzalandı.

TOBB'da düzenlenen imza töreninde bir konuşma yapan Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin ihracatının yüzde 40'ına yakın bir kısmının karayoluyla taşınmasının dış ticarette gümrük kapılarının önemini ortaya koyduğunu belirtti. Bu noktada TOBB'un, Türk özel sektörünü dünyaya açma ve rekabet gücünü artırma misyonunun gereği olarak, Türkiye'nin dış dünyaya açılan pencereleri olan gümrük kapılarını modernize etme çalışmalarında aktif bir rol almaya karar verdiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, bu çerçevede İpsala Sınır Kapısı'nı Yap-İşlet-Devret Modeli ile modernize ettiklerini hatırlattı. Yılda 1.5 milyar dolara ulaşan ihracat rakamıyla Türkiye'nin 9. büyük ihracat pazarı haline gelen Irak'a yapılan ihracatın önemli bir kısmının Habur'dan geçtiğine dikkat çeken Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"İşte bu noktada Bakanımız Kürşad Tüzmen'in ve Gümrük Müsteşarlığı'nın olumlu yaklaşımlarını müteakip TOBB olarak, Habur Gümrük Kapısı'nı modern teknolojik imkanlarla donatıp hizmet kalitesini ve kapasitesini arttırmak suretiyle ülkemizin hizmetine sunma kararı aldık. 18 trilyon liralık bir yatırımla 1 yıl içinde Habur'u da ülkemizin en modern gümrüklerinden biri haline getirmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede Habur Sınır Gümrüğü'nün işletme süresi 15 yıl olarak belirlenmiş olup, bu süre sonunda tesisler bakımlı ve işler bir durumda Gümrük İdaresi'ne teslim edilecektir. Sonuçta da Habur, Irak'la ticaret hacmimizin artışına destek veren bir konuma gelecektir."

SIRADA DEDEKÖY, KAPIKULE, CİLVEGÖZÜ VE SARP GÜMRÜK KAPILARI VAR Devlet Bakanı Tüzmen de, yasal ticareti en kolay, yasadışı ticareti de en zor hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. 2 sene önce 87 milyar dolar olan dış ticaret hacminin 160 milyar dolara yükseldiğini belirten Tüzmen, bu yüzden sınır kapılarının büyük bir önem arz ettiğini vurguladı. AB yolunda ilerleyen Türkiye'nin mevcut potansiyelini en iyi şekilde kullanmayı istediklerini dile getiren Tüzmen, bu potansiyeli yansıtmayan sınır kapıları olduğunu ifade etti. Daha önce İpsala Sınır Kapısı'nı modernize ettiklerini anlatan Tüzmen, "Dedeköy, Kapıkule, Cilvegözü ve Sarp Gümrük Kapıları da Yap-İşlet-Devret modeliyle modernize edilecek. Bütçeden gümrüklere düşük ödenek ayrılması ve Türkiye'nin önceliklerinin daha farklı olması nedeniyle bu modeli benimsedik" dedi.

Konuşmaların ardından Habur Sınır Kapısı'nın Yap-İşlet-Devret modeliyle modernize edilmesine yönelik protokol, Tüzmen ile Hisarcıklıoğlu arasında imzalandı.
Öte yandan, imza töreniyle resmiyet kazanan protokol sayesinde, geçmişi 1930'lu yıllara dayanan Habur'un çehresi değişecek. Mevcut binalar yıkılarak yeni gümrük idare binaları inşa edilecek. İdari ve ticari binalar, sosyal tesisler ve konaklama mekanları kurulacak. Projeyle Habur Sınır Kapısı, kaçakçılığın sıkı takibi için güvenlik açısından da güçlendirilecek. Giriş-çıkış kontrol üniteleri, arama hangarı, kaçak eşya depoları, elektronik kantarlar kurulacak. Kapının bulunduğu bölgenin ihtiyacı ve güvenliği için ulaştırma, sağlık, emniyet ve istihbarat birimlerinin hazır bulunacağı binalar inşa edilecek. Özel güvenlik birimleri de kapıda görev yapacak. Kapının çevresine yüksek duvarlar ve acil güvenlik çıkış yolları yapılacak.

En Çok Aranan Haberler