YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gümrük Ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye'de alınan tedbirlerle 'kayıt dışı ekonominin artışı durmuştur yahut...

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Türkiye'de alınan tedbirlerle 'kayıt dışı ekonominin artışı durmuştur yahut artış eğilimi yavaşlamıştır' demek mümkündür" dedi.

Türkiye Genç İşadamları Derneği'nin (TÜGİAD) düzenlediği Ceylan Otel’de gerçekleştirilen "Kayıtdışı Ekonominin Etkileri" konulu sempozyuma Bakan Yazıcı’nın yanı sıra TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Boyner, TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen gibi çok sayıda kişi katıldı. Bakan Yazıcı, “Günümüz ekonomilerinin önemli sorunlarından biri olan kayıt dışı ekonominin nedenleri sonuçları ve işleyişi bakımından karmaşık bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Kayıt dışı ekonominin en önemli etkisi vergiler üzerindedir. Dolaylı vergilerin toplam vergi gelirlerini oranındaki 1 birimlik artık kayıt dışı ekonomide 2,41 birimlik artışı yol açmaktadır. Ortaya çıkan sarmalda dolaylı vergilerdeki artış ve kayıt dışılık birbirini körüklemektedir. Ancak asıl belirleyici olan objektif yani mevcut vergi yükü değil, sübjektif yani algılanan vergi yüküdür. Vergi ödeyen mükelleflerin üzerinde durdukları asıl konulardan biri toplanan vergilerin nerelere ve nasıl harcandığıdır. Kayıt dışı ekonomi kayıt dışı istihdam ile yakın bir ilişkisi vardır” dedi.

TÜİK’in 2012 Haziran ayı itibariyle açıkladığı vergilere göre Türkiye’de kayıt dışı istihdam oranının yüzde 40 olduğunu ifade eden Bakan Yazıcı, “Kayıt dışı istihdam da yüzde 84 ile tarım sektörü yer almaktadır. İşsizlik ve kayıt dışı ekonomi birbirini desteklemektedir. Hedefimiz önümüzdeki 10 yıl içerisinde bu oranı en az 5 puan daha aşağıya çekmektir. Türkiye’de alınan tedbirler ile kayıt dışı ekonominin artışı durmuştur yahut artış eğilimi yavaşlamıştır demek mümkündür” diye konuştu.

Kayıt dışılığın ortaya çıkışına zemin hazırlayan temel unsurlara da değinen Bakan Yazıcı, “Kayıt dışında mücadelede şu tedbirler etkili olmuştur. Birbirini destekleyen ekonomik ve siyasi istikrar nakit yerine kredi kartları ile ödemelerin yapılması, bankacılık sektörünün gelişmesidir” dedi.

Akaryakıt kaçakçılığı ile mücadelede çalışmaların sürdüğünü belirten Bakan Yazıcı, “Kaçakçılıkla mücadele çok önemli akaryakıt kaçakçılığı ile ilgili olarak çalışmalarımız var. 2011 yılında kaçakçılık ile ilgili mücadeleyi arttırdık. Kaçakçılara sesleniyorum. ‘Kayıt dışı faaliyette hiçbir yere varamayacaklarını inşallah hep birlikte göstereceğiz’ dedi. Gümrüklerin çok önemli olduğu belirten Yazıcı, “Gümrükte çalışanlarında kaçakçılıkla ilgili sezgilerinin yüksek kişiler olması gerekiyor. Önümüzdeki aylarda 1500 kişi alacağız. KPSS’den 70 alan kişilerle bir de mülakat yapıyoruz. Mülakat çok önemli, çünkü sezgisi olmayan kişi gümrükte kaçakçılıkta çalışması zor oluyor” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler