Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bulgar tır şoförlerinin 37 saat süren ve dün sona eren boykotuyla ilgili, "Kamu düzeni önemlidir, hak aranabilir, uygulamanın haksız olduğu düşünülebilir. Bu, uluslararası yargıya da taşınabilir ama hiç kimse 'haksızlığa uğradım' diye bir başkasının taşıma, ticaret yapma özgürlüğünü ortadan kaldıramaz" dedi.
İncelemelerde bulunmak üzere Kapıkule Sınır Kapısı'na gelen Yazıcı'yı, Edirne Vali Yardımcısı Nedim Özırmak ve diğer yetkililer karşıladı.
Yazıcı, Kapıkule Sınır Kapısı VİP Salonu'nda yaptığı konuşmada, taşımacılığın hangi kriterlerde yapılacağını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının düzenlediğini hatırlattı.
Türkiye'nin, 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren Transit Taşıma Projesi'ne dahil olduğunu aktaran Yazıcı, "Transit Taşıma Projesi, Avrupa Birliği'nde taşımacılıkta uygulanan bir proje. Türkiye bu projeyle taşımacılık alanında AB üyesi gibi davranan bir ülke haline geldi. 1 Aralık 2012 tarihinden itibaren bu sistemi uyguluyoruz. Bunda taşıma kolaylığı var, teminat sağlamada kolaylık var, kontrol var, gümrük idarelerin entegrasyonu var. Elbette ki taşımacılığın kontrolü, takibi, geçişleri son derece önemli. Dolayısıyla Avrupa ile Türkiye arasında Dünya Ticaret Örgütünün belirlediği çerçeve içerisinde taşımacılık alanında pek çok uluslararası anlaşma var, Türkiye'de bu anlaşmaların tarafı" diye konuştu.
-"Komşumuz, kamu düzenini temin etmekle yükümlü"-
Yazıcı, Avrupa ile geliştirilen taşımacılık ilişkilerinde iki ülke arasında taşımacılık yapılıyorsa tek geçiş belgesi, taşımacılığın üçüncü bir ülkeyi de kapsaması halinde o ülkeyi ilgilendiren belgenin sunulmasının şart olduğunu anlatarak, şunları kaydetti:
"Yakın zamana kadar bu alan üzerinde çok durulmadı, nisanda Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının (artık mevzuatı uygulayalım) yaklaşımı üzerine uygulayıcı bakanlık olan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da mevzuatı uygun bularak hayata geçirmiş bulunuyor. Bu hukuki bir uygulamadır, bu uygulamaya karşı Bulgaristan'da bir de yönetim boşluğu nedeniyle bazı nakliye firmaları, hukuk dışına çıkarak seyahati, taşıma özgürlüğünü tamamen ortadan kaldırmak suretiyle bir eylem icra etmişler. Bulgar komşularımız kamu düzenini tesis etmekle hükümlü. Siz hakkınızı ihlal varsa ulusal, uluslar arası ölçekte ararsınız, AB'de ararsınız. Bu yollara başvurmadan fiili bir durum oluşturarak buradaki ticari trafiği tıkadılar. Bundan büyük ölçüde zarar gören bizim tırcılarımız, bizim sanayicimiz, bizim tüccarımız."
Bakan Yazıcı, kargaşayı ortadan kaldırmak için gelecek hafta salı günü iki ülkenin ulaştırma bakanlarının ve sektör temsilcilerinin bir araya geleceğini bildirdi.
"Uygulamanın ötelenmesi geri adım olarak algılanabilir mi-" şeklinde soru sorulan Yazıcı, bunun geri adım atma olmadığını ifade ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Biz sorunları çözerken kendimize özgü yöntemleri uygularız. Sektörle oturup konuşuruz, bir inatlaşmaya girmeyiz. Sorunları çözmedeki en önemli yöntem diyalog kanalını açık tutmaktır. Ay sonuna kadar bu uygulamayı öteledik dememiz, herkes ay sonuna kadar otursun konuşsun, saçını önüne döksün, ak mı kara mı bunu görsün, devam etsin... Davranışımız doğru, arkadaşlarımızla oturduk, tartıştık ay sonuna kadar öteleyin diye talimat verdik."
-"AB gerekli hassasiyeti göstermeli"-
Gümrük ve Ticaret Bakanı Yazıcı, Bulgaristan'ın kamu düzenini bozan, ticareti engelleyen bu tür eylemlere izin vermemesi gerektiğinin altını çizerek, "Kamu düzeni önemlidir, hak aranabilir, uygulamanın haksız olduğu düşünülebilir. Bu uluslararası yargıya da taşınabilir ama hiç kimse 'haksızlığa uğradım' diye bir başkasının taşıma, ticaret yapma özgürülüğünü ortadan kaldıramaz. Böyle bir eylem icra ediliyorsa bunu önlemek de devlet dediğimiz mekanizmaya aittir. Dolayısıyla Bulgar dostlarımızın kamu düzenini bozan, ticaret erbabının ticari faaliyetlerini önleyen bu tür eylemlere izin vermemesi gerekiyor. Bunun da ötesinde AB üyesi olması hasebiyle AB'nin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiği beklentisi içerisindeyiz" diye konuştu.
Kapıkule'de personel sıkıntısı yaşandığı duyumlarına ilişkin soru sorulan Yazıcı, personel sıkıntısının büyük ölçüde giderildiğini söyledi.
Yazıcı, yakın zamanda 1780 yeni personelin alındığını, gerek duyulması halinde takviye yapılabileceğini kaydetti.
Yaz aylarında özellikle Trakya'daki sınır kapılarında yığılmalar olduğuna işaret eden Yazıcı, bunun, hem taşımacılık yapanların hem de gurbetçilerin giriş ve çıkışlar için hafta sonunu seçmesinden kaynaklandığını belirtti.
Yazıcı, sınır kapılarındaki yoğunluğu gösteren elektronik sistem yazılımı olduğunu, bunun kullanılması halinde beklemelerin kısalacağını anlatarak, "Kapıların hangisinde yoğunluk var, hangisinde yok diye elektronik ortamda faydalanabilecekleri bir program devreye soktuk. Bundan yararlanırlarsa gümrüklerde beklemeler azalır, geçişler rahatlar" dedi.
Bakan Yazıcı, Kapıkule Sınır Kapısı'ndaki tır parkı sorununun çözümüyle ilgili de çalışmaların devam ettiğini sözlerine ekledi.
Muhabir: Salih Baran
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz