YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gümrük Ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü BaşmüfettişiÇalış: "Lisanslı Depoda Toplamda 190 Bin Ton Kapasiteye Ulaşmışdurumdayız. İzmir'de Verilecek Lisansla Beraber Elektronik Ürün Senedine Geçiş Sağlanmış Olacak"

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Hakan Çalış, "Lisanslı depoda toplamda 190 bin ton kapasiteye ulaşmış durumdayız.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü Başmüfettişi Hakan Çalış, "Lisanslı depoda toplamda 190 bin ton kapasiteye ulaşmış durumdayız. İzmir'de verilecek lisansla beraber elektronik ürün senedine geçiş sağlanmış olacak" dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (MTSO) düzenlenen "Kayısı Lisanslı Depo Taslak Çalışması Toplantısı"nda konuşan Çalış, Lisanslı Depoculuk Kanunu'nun yürürlükte olduğunu hatırlattı.

Kanun kapsamında, hububat, fındık, pamuk, zeytin ve zeytinyağı yönetmeliklerinin yayımlandığını ve yürürlüğe girdiğini kaydeden Çalış, kayısının da lisanslı depolarda muhafaza edilmesine yönelik mevzuatın altyapısının hazırlanabilmesi için bu toplantıyı düzenlediklerini belirtti.

Amaçlarının, sektörün taraflarıyla hazırladıkları taslak metni tartışmak olduğunu vurgulayan Çalış, lisanslı depoculuk alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Toprak Mahsulleri Ofisi ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nce 2011 yılında hububat ve fındık üzerine kurulan bir depoya lisans verdiklerini belirten Çalış, 2012 yılında da Tiryaki Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'ne lisans verdiklerini söyledi.

Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Anonim Şirketi'ne önümüzdeki hafta lisans verilmesinin planlandığını kaydeden Çalış, firmanın 66 bin balyalık pamuk kapasitesine sahip bir şirket olduğunu dile getirerek, "Lisanslı depoda toplamda 190 bin ton kapasiteye ulaşmış durumdayız. İzmir'de verilecek lisansla beraber elektronik ürün senedine geçiş sağlanmış olacak. Borsada hisse senedi alım satımına benzer şekilde lisanslı depoya konulan ürün karşılığında düzenlenmiş olan ve elektronik ortamda tedavül edilip takip edilecek olan elektronik ürün senetleriyle birlikte kayısı ve diğer ürünler depodan çıkmadan alınıp satılabilecek. Amacımız kayısıda da bu prosedürü işletebilmek" diye konuştu.

MTSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç ise kayısının Malatya için hayati önem arz ettiğini vurguladı. Ürünün bol olduğu senelerde üreticilerin çektiği sıkıntıları en aza indirmeye çalıştıklarını, kayısıda dönem dönem yaşanan fiyat istikrarsızlığını ortadan kaldırmayı amaçladıklarını dile getiren Erkoç, önümüzdeki yıllarda bunun yaşanmaması amacıyla "Kayısı Bankacılığı, Lisanslı Depoculuk" çalışmalarını başlattıklarını ifade etti.

Erkoç, bu konudaki yasal düzenlemeleri belirleyebilmek için bugün düzenlenen toplantıda taslak üzerinde çalışma yapılacağını kaydetti.

Lisanslı depoculuk için kurulacak şirket üzerinden ürünün daha kaliteli ve verimli hale gelmesiyle ticaret dengesinin sağlanmasını amaçladıklarını dile getiren Erkoç, sivil toplum örgütlerinin de bu konuda katkısını beklediklerini vurguladı.

Muhabir: Tuba Karahan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler