YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"gümrüklerde Kaçakçı-Hırsız Muamelesi Görmekten Bıktık"

- Hazırgiyim ihracatçıları, ithal ettikleri hammaddelerin gümrüklerde "kırmızı hatta" düşerek kimya taramalarından geçirilmek üzere alıkoyulmalarına tepki gösterdi. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon

"gümrüklerde Kaçakçı-Hırsız Muamelesi Görmekten Bıktık"

- Hazırgiyim ihracatçıları, ithal ettikleri hammaddelerin gümrüklerde "kırmızı hatta" düşerek kimya taramalarından geçirilmek üzere alıkoyulmalarına tepki gösterdi.

İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edilen hammaddelerin tamamının kırmızı hatta düştüğünü ve tüm ürünlerin kimyahaneye gönderildiğini ifade ederek, "19 milyar dolar ihracat yapan sanayiciler olarak hırsız mıyız, ihracatçı mıyız? Önce ona karar versinler. İki kaçakçı var diye Türkiye’nin ihracatçısına hırsız muamelesi yaparak kantarın topuzunu kaçıranlar bu vebalin altından kalkamazlar" dedi.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, yazılı bir açıklama yaparak, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında ithal edilen hammaddelerin tamamının kırmızı hatta düştüğünü ve tüm ürünlerin kimyahaneye gönderildiğini ifade eden Tanrıverdi şunları söyledi:

"ÜRETİMDE GECİKMELER YAŞANIYOR"
"Kimyahaneye gönderilen ürünleri nakledecek yeterli eleman ve alt yapı yok. Buralar tepeleme ihracatta kullanılacak mal ile dolu. Kapasitelerinin üzerinde anlamsız sıkı denetim yapmaya çalışıyorlar. DİR kapsamında getirildiyse etiketi dahi incelemeye alıyorlar. 10-15 günden önce mal çekemediğimiz için üretimde ciddi gecikmeler yaşıyoruz. Dolayısıyla aldığımız siparişleri zamanında teslim edemiyoruz. İptaller yaşıyoruz. Bundan daha vahimi biz yeni pazar bulmak için gece gündüz çalışırken, elimizdeki mevcut müşterileri kaçırma tehlikesiyle karşı karşıya kaldık. Bunun ilk sinyallerini almaya başladık. Gümrükteki sorunlar çözülmezse 2-3 ay sonra kimse bize ihracat neden bu kadar düştü diye sormasın?"

İhracatçılardan gelen şikayetlerden başlarını kaldıramadıklarını anlatan Hikmet Tanrıverdi, hiç kimsenin kontrollere karşı olmadığını vurgulayarak, bundan sonra doğru hesap yapılıp doğru kararlar alınmasını istedi.

"AVANTAJIMIZ RAKİPLERİMİZE SUNULUYOR"
"Gümrüklerde yaşanılan rezaletle ilgili sesimizi duyan yok" diyen Tanrıverdi, Türkiye'nin en büyük pazarının Avrupa olduğunu ve coğrafi yakınlığın avantajını kullanarak 2014 için 20 milyar doların üzerinde bir ihracat hedeflediklerini belirterek, "Ancak başta gümrükler olmak üzere işimizi zorlaştıran uygulamalar yüzünden son aylarda ihracatta ciddi düşüşler yaşadık. Türkiye en az 1 milyar dolar kaybetti. Hızlı teslimat yapabilme avantajımızı gümrüklerin marifetiyle rakibimiz olan ülkelere altın tepsi içinde hediye ettik. Onlar gümrük işlemlerini 2 saatte tamamlarken, biz hammaddemizi bile 15 günde çekip üretim için fabrikalarımıza götüremiyoruz" dedi.

"50 BİN İHRACATÇIYI TÖHMET ALTINA SOKMANIN NE ANLAMI VAR?"
Tanrıverdi, "Artık her yerde soruyoruz" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz hırsız mıyız yoksa ihracatçı mı? Önce buna karar versinler. 50 bin ihracatçıyı töhmet altına sokmanın ne anlamı var? Uygulamanın zorluklarını görmeden masa başında oturarak karar verenlerin, Türkiye’nin net ihracatçısı olan bizlere kaçakçı-hırsız muamelesi yapmaya hakları yoktur. Sipariş iptallerinin yanında, en büyük korkumuz olan yoğun müşteri kayıpları başlamadan bu hatalı uygulamalara bir son verilmesini istiyoruz. 19 milyar dolar ihracat yapan sanayiciler olarak kaçakçı ihracatçı mıyız önce ona karar versinler. İki kaçakçı var diye Türkiye’nin en büyük sektörüne hırsız muamelesi yaparak kantarın topuzunu kaçıranlar bu vebalin altından kalkamazlar."

()

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler