Gümüşhane Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Veli Çam’ın yaptığı araştırmada, üniversitenin 2010 yılında kentin ekonomisine sağladığı katkının 40 milyon TL olduğu belirtildi.
Çam’ın yaptığı “Bir Yerel Ekonomik Güç Olarak Üniversitelerin Kuruldukları İllere Katkısı: Gümüşhane Üniversitesi Örneği” başlıklı çalışma sonuçlarına göre üniversitelerin kuruldukları kentlerin ekonomik, sosyal ve kültürel yapısı üzerinde önemli etkilere sahip olduğu, özellikle ekonomide sanayi payının oldukça kısır kaldığı gelişmemiş kentlerde ekonominin canlanması açısından üniversitelerin önemli bir rol oynadığı belirtildi.
Bir üniversitenin, öğrenci, personel, ziyaretçi harcamaları, mal ve hizmet alımları ve yatırım harcamalarının şehrin ekonomisi üzerinde etkili olduğunun altını çizen Çam, yaptıkları çalışma sonucunda 2010 yılı verilerini değerlendirdi.
2010 yılında Gümüşhane Üniversitesi çalışanlarının ve öğrencilerin Gümüşhane’de harcadıkları para miktarının 33 milyon 184 bin 8,8 TL olarak hesaplandığını, aynı yöntemle 2009 yılı harcamalarının ise 23 milyon 300 bin 653,23 TL olduğunu ifade eden Çam, bu hesaplamalara ziyaretçi harcamaları, Gümüşhane’den temin edilen mal ve hizmet alımları, öğrenci aileleri harcamaları ve ihaleler yoluyla yapılan alımların dahil edilmediğini söyledi.
Çam, bahse konu kalemlerin eklenmesi ile 2010 yılında yaklaşık 40 milyon TL’lik bir harcama rakamının ortaya çıktığını dile getirerek, öğrenci sayısı ve çalışanlarındaki artış göz önüne alındığında bu rakamın 2011 yılı sonunda 50 milyon TL’yi geçeceğinin öngörüldüğünü ifade etti.
Çam, yaptıkları araştırmada Gümüşhane’de öğrenci başına yıllık harcama tutarının 4 bin 450 TL, aylık harcama tutarının ise 370 TL olduğunu, harcama kalemleri incelendiğinde ise öğrencilerin harcamalarının yüzde 52,39’unun barınma ve gıda ihtiyaçlarına giderken, ulaşımın yüzde 12,52, eğitimin ise yüzde 12,52 pay aldığını tespit etti.
Üniversite personelinin harcamalarının da büyük bir kısmının barınma ve gıdaya ayrıldığının tespit edildiğini belirten Çam, bu oranın yüzde 64,08 olduğunu, harcama kalemleri içerisinde en düşük payın ise yüzde 4,32 ile giyim olduğunu söyledi.
Çam, üniversite öğrenci ve personel sayısında ki bin kişilik artışın Gümüşhane ekonomisine 7 milyon 447 bin 894 TL ek katkı yaptığının saptandığını belirterek, üniversitelerin diğer bir katkısının ise istihdam üzerinde olduğunu, Gümüşhane Üniversitesi’nin de kurulduğu tarihten 2010 yılı sonuna kadar istihdama direkt katkısının yaklaşık 500 kişi olduğunu söyledi.
Çalışmasının sonuç raporunda, üniversiteden kentin beklenen ekonomik katkıyı alabilmesi için üniversite ve kent arasında karşılıklı etkileşim olması gerektiğinin altını çizen Çam, öğrencilerin yurt ihtiyacını karşılayacak özel girişimlerin artması, marka ürünlerin Gümüşhane’de çoğalması, işletmelerde profesyonel anlayışın gelişmesi ve buna benzer konularda gerekli destek ve eğitimlerin üniversiteden alınması gerekliliğini vurgulayarak, aksi takdirde ortaya çıkacak katkının beklenenden daha az olacağını belirtti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz