Gümüşhane’de bu yıl 5.kez kutlanan Ahilik Haftası kapsamında yılın Ahi’si seçilen Hasan Kullukçu’ya kaftan giydirildi.
Ülke genelinde 25.kez kutlanan Ahilik Haftası nedeniyle Gümüşhane’de tören yapıldı. Bu yıl 5.kez düzenlenen törende tanıtım filmi, konuşmalar ve yılın ahisine kaftan giydirildi. Törenin ardından Zafer Meydanında protokol üyeleri tarafından vatandaşlara etli pilav dağıtıldı.
Valilik Toplantı salonunda yapılan törende konuşan Gümüşhane Valisi Dr. Yusuf Mayda, ahilik teşkilatının Türk toplumunda bir kültür, sistem ve hayat tarzı olduğunun altını çizdi.
“ESNAF VE SANATKARLAR TOPLUMUMUZUN ÇİMENTOSU, OMURGASI VE TEMEL TAŞIDIR”
Orta Asya’dan beri devam eden Türk gelenekleri arasında yer alan ahiliğin, Osmanlı’da bir dizi kurallar eklenmesiyle son şekline geldiğini ifade eden Vali Mayda, “Esnaf ve sanatkarlar toplumumuzun çimentosu, omurgası ve temel taşıdır. Ahilik teşkilatı bir ahlak değerleri manzumesidir. İyilik var, cömertlik var, yardımseverlik var, kaliteyi düşürmemek, müşteriyi aldatmamak, haksız rekabet etmemek var. Aynı zamanda da bir eğitim kurumudur ahilik. Burada oluşturulan kurallar günümüzde sosyal güvenlik kurumu, rekabet kurulu, patent enstitüsü ve sayamadığımız birçok kamu kuruluşlarının yaptığı işleri içeriyor.” dedi.
Ahiliğin bu kültür ve değerlerinin hem esnaf ve sanatkarlar camiası olarak hem de toplum olarak devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yapan Vali Mayda, “Esnafımız bu kuralları koymak ve bunları uygulamak suretiyle toplumumuzu da yönlendiriyor. Burada sayılan özellikler aslında Türk milletinin özünde olan hasletlerdir. Bizim kültürümüzde kendisi açken bile yardıma muhtaç olana yardım etmek vardır. İşte ahilikte de bu var. Bu kültürün yaşatılması hem esnaf ve sanatkarlarımız hem de toplumumuz açısından çok önemlidir.” şeklinde konuştu.
DALTABAN: “ BİZİ BİN YILDAN BERİ AYAKTA TUTAN BU AHİLİK GELENEKLERİDİR”
Törende daha sonra İl Bilim, Sanayi ve Teknoloji Müdürü Sinan Müftüoğlu ahilik teşkilattı hakkında bilgi verdi. Ahilik teşkilatı ile ilgili tanıtım filminin izlettirilmesinin ardından konuşan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ali İsmail Daltaban Ahilik nasihatlerinden örnekler verdiği konuşmasında “Başta esnafımız olmak üzere bütün toplum birbirini sever, sayarsa ülkemizde olumsuz hiçbirşey olmaz. Bu ülkenin huzuru ve kurtuluşu birlik ve beraberlikten geçiyor. Bizi bin yıldan beri ayakta tutan bu ahilik gelenekleridir.” dedi.
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay ise ahiliğin sadece esnafı değil tüm insanlığı kapsadığını belirterek, ahiliğin 124 kuralı olduğunun altını çizdi ve “Alın teri ile akıl terini güzel ahlakla buluşturan bütün esnaf, sanatkar ve tüccarımız bütün yılları Ahileridir.” diye konuştu.
Belediye Başkanı Mustafa Canlı’nın ahilikle ilgili Gümüşhane’de ki esnaflardan verdiği örneklerin ardından buradaki tören yılın ahisi seçilen Hasan Kullukçu’ya plaket verilmesi ve kaftan giydirilmesinin ardından son buldu.
Kutlama programı kapsamında daha sonra Zafer Meydanında, protokol üyeleri tarafından vatandaşlara etli pilav ikram edilmesi ile son buldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz