YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gümüşhane'de Böcek Kaçakçılığı

Gümüşhane'de Çek uyruklu bir turist, kent merkezinin üst mahallelerindeki ormanlık alanda böcek toplarken yakalandı. ...

Gümüşhane'de Böcek Kaçakçılığı

Gümüşhane'de Çek uyruklu bir turist, kent merkezinin üst mahallelerindeki ormanlık alanda böcek toplarken yakalandı. Vatandaşların ihbarı üzerine Topal mahallesindeki ormanlık bölgeye giden Emniyet güçleri tarafından yakalanan J.H. isimli şahısın yakaladığı böceklere ve malzemelerine de el konuldu. Şahsın ifadesi doğrultusunda Rus uyruklu S.M.'nin de Trabzon bölgesinde aynı işi yaptığı öğrenildi.

Yediemin olarak Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü'ne teslim edilen malzemeler çelik kasada muhafaza altına alınırken, yakalanan böceklerin akademik amaçlı tutulduğu iddia edildi.

Olayın ardından böceklerin türleri araştırılırken, olayla ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunularak Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na şahısların bilgileri verildi.

Böcek kaçakçılığı yaptığı tespit edilen şahıslar hakkında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine bilgi verilirken, şahıslara en az 28 bin TL olmak üzere idari para cezası verilmesi de söz konusu.

Vatandaşların son yıllarda biyolojik kaynaklarla ilgili kaçakçılık olaylarına daha fazla hassas davrandığını ve ihbarlarda bulunduğunu ifade eden yetkililer, bu ihbarlar neticesinde kaçakçıların daha hızlı bir şekilde yakalanabildiklerini ifade etti.

22 Mayıs Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü öncesinde yaşanan bu olayın bir ihbar neticesinde ortaya çıkmış olmasının vatandaşların bu konudaki hassasiyetlerini gösterdiğini ve oldukça memnuniyet verici bir gelişme olduğunu ifade eden Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü Mühendisi Yakup Atıcı, vatandaşların şüpheli gördükleri kişileri Bakanlığa ya da Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'na bildirmelerinin Türkiye'nin gen kaynaklarının korunması bakımından çok önemli olduğunu vurguladı. Çek uyruklu J.H'nin yakalandığında üzerinde 6 adet farklı cinslerde böcek, böcek yakalama düzenek ve aparatları ile böceklerin kurumasını engelleyen kimyasalların ele geçirildiğini kaydeden Atıcı, yakalanan böcek ve malzemelere el konulduğunu söyledi.

Doğadan akademik amaçlı bile olsa böcek toplamanın izne tabi olduğunun altını çizen Atıcı, "Akademik olsa bile Milli Parklar Genel Müdürlüğünden izin alınması gerekiyor. İznin ardından Genel Müdürlüğümüz bize isim vererek yardımcı olunması konusunda yazı gönderiyor. Onun haricinde herhangi bir şekilde verilen izinle bu iş yapılamaz ve yasaktır." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler