Gümüşhane’ye 58 kilometre uzaklıkta bulunan Yağmurdere Vadisi'ndeki köyler bir araya gelerek Rumi yılbaşını kutladı. Yörede ‘Galandar’ olarak adlandırılan özel gün için köylüler onlarca araçla 2 bin 280 metre rakımlı Kostan Dağı'nı aşarak Gümüşhane’den köye kutlamaya gitti.
Yağmurdere merkezinde bulunan kahvehanede düzenlenen etkinliğe Vali Yardımcısı Cahit Karatepe, İl Milli Eğitim Müdürü Hızır Aktaş, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Akçay, İl Emniyet Müdürlüğü şube müdürleri, karakol komutanı, Köylere Hizmet Götürme Birliği Encümen üyesi Mustafa Gürbüz, vadideki köylerin muhtarları ve köylüler katıldı.
Renkli görüntüler ve çok sayıda köy oyunun sahnelendiği programda misafirlerine tandırda pişirilmiş ekmek eşliğinde pilav, kavurma ve meyve ikram eden köylüler, daha sonra dede, deve, yüzük ve düdük oyunları oynadı.
Vali Yardımcısı Cahit Karatepe’nin de dahil olduğu oyunu izleyenler eğlenceli dakikalar yaşatırken, programda vatandaşlar kemençe eşliğinde horon oynamayı da ihmal etmedi.
Çulaltı oyununda başına çarşaf geçiren vatandaşlar, sandalyelere oturtulmuş erkeklerin yüzünü ayakkabı boyasıyla boyarken, düdük oyununda halka etrafında oturan vatandaşlar ortadaki vatandaşın sırtına bağlanan düdüğü çalarak kimin çaldığını bulmasını istedi. Yüzük oyununda ise yapılan halkada yüzüğün kimde olduğu soruldu, bulamayan elinde iple vuruldu.
Köylülerle birlikte güzel bir etkinlikte bir araya geldiklerini ifade eden Vali Yardımcısı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Cahit Karatepe, etkinliğin hayırlı olmasını diledi.
Yemeğin ardından dede rolüne bürünen köy sakinlerinden Ayhan Taşdelen, ilginç kostümü ile katıldığı kutlamaların ve oynanan oyunların geçmişten geleceğe bir miras olduğunu belirterek, “İki kişi üzeri post ve kilimle kaplı, içerisinde ziller bulunan deve rolüne büründü. Dağdan köye inen dedeyi canlandıran oyunda ki espirilerle vatandaşları eğlendirdik” diye konuştui.
Organizatör Mustafa Er ise, “Bizim kocakarı takvimi olarak ta adlandırılan Rumi yılbaşı gecesinde normal yılbaşı gecesinden 13 gün sonra kutlanıyor. Bu gece galandar gecesi diyoruz. Bu eskiden beri bir gelenek haline gelmiştir. Atalarımızdan, dedelerimizden kalan birşeydir. Biz yılbaşını böyle kutluyoruz. Normal yılbaşını saymıyoruz. Ayın 13’ünde bizim yılbaşımız galandar gecesidir. Eskiden beri yapıyoruz. Bu yıl sayın valimizi, müdürlerimizi, Yağmurdere vadisinde ki köylülerimizle bütünleşerek bu gecemizi organize ettik. Herkese teşekkür ediyoruz” dedi.
Etkinlikte gerçekleştirilen oyunları anlatan Er, şunları söyledi:
“Dedemiz deveyle birlikte kahveye girdi. Köy bekçisi olarak daha önce ayarladığımız gibi ben oldum. Dedemizin istediklerini ben çağırdım. Muhtarı, azalarını, sayın Valimizi, karakol komutanımızı, istihbarat olan arkadaşımızı çağırdı ve oyun amaçlı gösteriler gerçekleştirdi. Daha da oyunlarımız var.”
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz