YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gümüşhane'de yeni maden alanlarına kısıtlama getirilecek

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Arama Ruhsatları Daire Başkanı Eyüp Yadigar, Türkiye genelinde valilikler tarafından...

Maden İşleri Genel Müdürlüğü (MİGEM) Arama Ruhsatları Daire Başkanı Eyüp Yadigar, Türkiye genelinde valilikler tarafından tespit edilen bölgelerde 1 ve 2A grubu maden ruhsatı verilmeyeceğini söyledi.
Gümüşhane Valiliği Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantı Yadigar, başkanlığında gerçekleştirildi. MİGEM Daire Başkanı Yılmaz Tünel, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri İsmail Yalçın, Genel Sekreter Yardımcısı Bayram Akçay ve çeşitli kurumların temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan Yadigar, 9 ay önce valiliklere genelge gönderdiklerini ve bu konuda çalışma yapmalarını istediklerini belirterek, "Gümüşhane bürokratlarının iyi çalışması ve bize bu konuda erken bilgi vermesi, duyarlılığı ve ilgili olması nedeniyle ilk olarak Gümüşhane’ye geldik." dedi.
Ankara’dan gelen 7 kişilik komisyon ve Gümüşhane’de ki kurum temsilcileri ile birlikte 3 gün boyunca kısıtlama getirilecek maden alanlarını tespit edeceklerini ve bakanlık onayına sunacaklarını kaydeden Yadigar, komisyonun valilik tarafından kendilerine bildirilen 22 bölgede 1.grup (İnşaat ile yol yapımında kullanılan ve tabiatta doğal olarak bulunan kum ve çakıl. Tuğla-kiremit kili, çimento kili, marn, puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar) ve 2A grubu (Kalsit, Dolomit, Kalker, Granit, Andezit, Bazalt gibi kayaçlardan Agrega, mıcır veya öğütülerek kullanılacak kayaçlar) maden sahalarında ruhsat verilmeyeceğini söyledi.
Kendi verdikleri ruhsatlı sahalarda ki işletme hakkı olanların süresi sonuna kadar devam edeceklerini ifade eden Yadigar, neden 1 ve 2A grubu maden sahalarına kısıtlama getirdiklerini de şöyle açıkladı: "5177 sayılı kanunla birlikte taş ocakları nizamnamesi kanun kapsamına alındı. Kamuoyunun çok sıkıntılı olduğu patlatmalı çalışmalar sürekli şikayet konusuydu. Bu nedenle bizde kısıtlama işine 1.grup ve 2A grubundan başladık."
Komisyonun çalışmasıyla birlikte il sınırlarında bulunan mesire alanları, yerleşim yerleri, önemli yerler, yerleşim yerlerine yakın yerleri gibi Valiliğin ön gördüğü alanları bu tür madencilik faaliyetlerine kapatacaklarını belirten Yadigar, Türkiye’de bu çalışmanın bütün illerde yapılacağını ve komisyonun 81 il’e giderek bu çalışmayı gerçekleştireceğini ifade etti.
Konuşmasında, Maden Kanunu'nun çok kapsamlı bir kanun olduğunu, hemen hemen bütün kurumları ilgilendirdiğini dile getiren Yadigar, madenlerin devletlerin vazgeçilmez bir kaynağı olduğunu belirterek, "Müreffeh bir seviyeye ulaşmış, zengin devletlerin arka planına baktığınız zaman genelde madeni görürsünüz. ABD, Almanya, Fransa, hepsi böyledir. Mutlaka yer altı kaynağını çıkarmış ve zenginleşmiştir. Bazıları da yeterli seviyeye ulaşınca da işletmelerini kapattı. Maden; bindiğimiz bir araba, çay içtiğimiz bir bardaktır. Maden olmadan bizim hayatımız bir hiçtir." dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler