YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gümüşhane'nin Altın Vadileri

Coğrafi yapısı dolayısıyla sanayi alanlarının sınırlı olduğu Gümüşhane'de, Harşit Vadisi'nde elektrik ve alabalık üretimi, Kelkit Vadisi'nde ise sulama amaçlı kurulan

Coğrafi yapısı dolayısıyla sanayi alanlarının sınırlı olduğu Gümüşhane'de, Harşit Vadisi'nde elektrik ve alabalık üretimi, Kelkit Vadisi'nde ise sulama amaçlı kurulan barajlar ekonomiye katkı sağlıyor.

Gümüşhane Valisi Yusuf Mayda, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kenti Harşit ve Kelkit Vadisi olarak iki bölge olarak değerlendirmek gerektiğini belirterek, "Torul, Kürtün ve Akköy-1 barajları ile Harşit Vadisi'nde yılda 800 milyon kilowat enerji üretiliyor. Kafes balıkçılığı yapılan Torul ve Kürtün barajlarımızda ise yılda yaklaşık 5 bin ton alabalık üretimi gerçekleştiriliyor" dedi.

Kelkit Vadisi'nde yer alan baraj ve göletlerin ağırlıklı olarak sulama amaçlı olduğunu ifade eden Vali Mayda, bu vadideki gölet ve barajlar ile sulu tarıma geçişin hedeflendiğini vurguladı.

Vali Mayda, Köse ilçesinde 2014 yılında hizmete açılacak olan Sadak Barajı ile yaklaşık 75 bin hektarlık tarım arazisinin suya kavuşacağına dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle Sadak Barajı, Kelkit Vadisi'nin sulanması ve tarımın gelişmesine önemli bir katkı sağlayacak. Kelkit Vadisi yerleşim olarak büyük bir alanı kapsamaktadır. Tarıma uygun olması açısından da önem arz ediyor. Bu bağlamda bölgedeki organik üretimin bu katkılarla geliştirilmesi ve bölgenin organik gıda vadisi olarak ilan edilmesi, Hollanda'da uygulanan modeller esas alınmak suretiyle bir düzenleme yapılması için de çalışmalarımız sürüyor. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı marifetiyle, Kelkit Vadisi'nin organik gıda vadisi olarak ilan edilmesi ve bunun altyapısının oluşmasına yönelik çalışmalarımız var."

-"Köse'nin hayali gerçek oldu"-

Köse Belediye Başkanı Şerif Aygün, 1996 yılında temeli atılan ve 2011 yılında tamamlanan Köse Barajı'nın bölge insanının yıllardır gerçekleşmesini beklediği bir hayal olduğunu söyledi.

Barajın, sulama kanallarındaki çalışmaların tamamlanmasıyla yakın zamanda faaliyete geçeceğini belirten Aygün, "Köse'nin hayali gerçek oldu. Baraj ile 5 bin 79 hektarlık alan sulama suyuna kavuştu. Sulama kanallarının yapım çalışması sürüyor. Bazı bölgelerde hukuki sorunlar nedeniyle kısmen ara verildi. Gelecek yıl tamamlanması ile Köse'den Kelkit'e doğru tarım alanları sulanacak" diye konuştu.

Aygün, yapımı 2014'de tamamlanacak Sadak Barajı'nın hizmete girmesiyle, bölgede 67 bin 250 hektarlık alanın sulama suyuna kavuşacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler