Gün doğumu kelimesi hem yazılı hem de sözlü iletişimlerde sıklıkla kullanılan sözcüklerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yaygın olarak kullanılmasına rağmen yazım şeklinde en sık hataya düşülen kelimelerden biridir. Bu yüzden gün doğumu yazımı konusu ayrı bir öneme sahiptir. Kelimelerin yazımıyla alakalı çelişki yaşandığında Türk Dil Kurumunun çevrimiçi sözcük sorgulatma alternatifi tanıyan internet sitesinden yararlanılmaktadır.
Türkçemizde iki sözcükten meydana gelen ve yazımı çok sık karıştırılan birçok kelime bulunmaktadır. Gün doğumu sözcüğü de yazımında yaygın olarak yazım kuralı ihlali yapılan kelimelerden biridir. Bu sözcük “gün” ve “doğumu” olmak üzere iki kelimenin yan yana gelmesiyle ortaya çıkmıştır. Bu tür kelimelerin yazımında hata yapılmasının ana sebeplerinden biri yazım kurallarına tam olarak hâkim olamamaktan kaynaklıdır. Ayrıca bunun dışında özellikle yazılı iletişimlerde hızlı yazmaya çalışmak da pek çok imla yanlışını beraberinde getirmektedir.
Kelimelerin yazımıyla ilgili en doğru bilgiyi bizlere Türk Dil Kurumunun resmi ve güncel olarak bilinen Türkçe sözlük sitesi vermektedir. Bu bağlamda gün doğumu TDK’ye göre her zaman ayrı yazılması gereken sözcükler arasındadır.
Sabah saatlerinde güneşin yalnızca üst kısmının göründüğü zaman dilimi, gün doğumu olarak tabir edilir. Gün doğumu kelimesi birçok farklı alanda karşımıza çoğunlukla “gündoğumu” şeklinde bitişik yazılmış haliyle çıkmaktadır. Dil bilgisi kurallarına göre bazı sözcüklerin bitişik, bazı kelimelerin ise ayrı yazılması gerektiği kuralı vardır. Bu bağlamda gün doğumu bitişik mi yazılır konusunda kafa karışıklığı yaşanabilmektedir.
Gün doğumu yazımı Türk Dil Kurumuna göre her daim ayrı olarak kullanılması gereken bir kelimedir. Yani bu kelimenin her zaman ayrı olarak “gün doğumu” şeklinde yazılması gerekir. Buna göre gün doğumu doğru yazılışı şöyle olmalıdır: