Türkçemiz sözcük sayısı yönünden en geniş hazneye sahip diller arasında bulunmaktadır. Kelime sayısının fazla olması kimi zaman yazım hatalarının görülmesine neden olabilmektedir. Gün ortası sözcüğü de yazım şeklinde yaygın olarak imla hatasına rastlanılan kelimelerden biridir. Bu kelimenin doğru kullanımını öğrenmek için yaygın olarak Türk Dil Kurumunun TDK sözlükleri sayfası ziyaret edilmektedir.
Gün ortası sözcüğü, “gün” ve “ortası” olmak üzere iki sözcükten meydana gelen bir birleşik kelimedir. Dil bilgisine göre birleşik sözcüklerin bazıları ayrı, bazıları ise bitişik olarak kullanılır. Bazı durumlarda hangi kelimenin bitişik veya ayrı yazılması konusunda çelişkiye düşülebilmektedir. Gün ortası kelimesi de yazım biçiminde kafa karışıklığı yaşanan sözcükler arasında bulunmaktadır. Bu noktada gün ortası yazımı ile alakalı en doğru bilgilere ulaşmanın yolu sözlük sitelerine bakmaktır.
Sözlük sitesi denildiğinde ilk akla gelen site ise Türk Dil Kurumunun oluşturduğu TDK sözlükleri sayfasıdır. Bu sayfada kelimenin yazılış şekli, okunuşu ve manası da yer almaktadır. Bu bağlamda gün ortası TDK'ye göre manası şöyledir:
Gün ortası kelimesi gündelik sohbetlerde veya yazılı iletişimlerde sıkça kullanılan sözcüklerden biridir. Cümle içerisinde isim görevini üstlenen bu kelime birçok kullanıcı tarafından “günortası” şeklinde bitişik olarak yazılmaktadır.
Birleşik kelime grubuna giren bu sözcük için gün ortası bitişik mi yazılır konusu yaygın olarak araştırılmaktadır. Türk Dil Kurumunun yazım kuralları sayfası baz alındığında zaman kavramıyla alakalı kurulan birleşik sözcükler her zaman ayrı olarak kullanılmalıdır. Yani bu sözcüğün doğru kullanımı her daim “gün ortası” şeklinde ayrı olmalıdır. Bitişik yazılması, TDK yönünden doğru olarak kabul edilmemektedir. Tüm bu bilgiler dikkate alındığında gün ortası doğru yazılışı şu şekildedir: