YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gün: Sinemada korsanlık internet üzerinden yapılıyor

Uluslararası Altın Koza Sinema Kongresinde "Türkiye Sineması’nın Temel Hukuki Sorunları ve Çözüm Önerileri" adlı bildiri...

Gün: Sinemada korsanlık internet üzerinden yapılıyor

Uluslararası Altın Koza Sinema Kongresinde "Türkiye Sineması’nın Temel Hukuki Sorunları ve Çözüm Önerileri" adlı bildiri sunan avukat Burhan Gün, Türk sinemasının endüstrileşmesi ve dışa açılması konusundaki en önemli meselesinin hukuki sorunlar olduğunu kaydetti.
Türk Sinemasının hem devletle hem de üreticileriyle başarılı bir ilişki kurabilmesinin hukuki olarak tüm hak sahiplerini tatmin edici bir sistemi oturtmasına bağlı olduğunu aktaran Gün, fikri hakların ne olduğu, fikri mülkiyet hukuku sistemi, eser, eser sahipliği, eser sahipliği hakları ve koruma süreleri anlatarak, fikri hakların süresiz ve sınırsız devrini öngören sözleşmeler nedeniyle uygulamada telif haklarının toplanması, tahsili ve dağıtımının nasıl mümkünsüz hale geldiği ifade etti. Yine özel kopyalama harçları, rüsum, yeniden iletim ve lisanslamadan kaynaklanan teliflerin de hak sahiplerine dağıtılamadığı açıklayan Gün: CD ve DVD gibi çoğaltım araçlarıyla yapılan korsan çoğaltma ve yaymaların artık biçim değiştirerek internet üzerinden yapıldığına dikkat çekti.

SİNEMADAKİ ÖRGÜTSEL KARMAŞININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Sinemadaki örgütsel karmaşanın önüne geçilerek; başta sendika, meslek birliği ve oda şeklinde örgütlenmelere gidilmesinin gerekliliğine değinen Gün, “Sinema alanında çalışan tüm özneler bilinçlendirilerek örgütlenmeleri sağlanmalıdır. Uzun yıllardır her örgütte bulunan benzer yöneticiler yerlerine yeni kişiler yetiştirmelidir" diye konuştu. Çalışma hayatına ilişkin sorunların yaşandığının dikkat çeken Gün, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meslek Sendikası kurabilmenin önündeki yasal engellerin kaldırılarak, meslek sendikalarının kurulmasına olanak verilmelidir. En son 1995’te çıkartılmış olan Geriye Dönük Borçlanma Yasasının tekrar çıkartılarak, sanatçıların sosyal güvencesiz çalıştırıldıkları yılları telafi etmelerinin önü açılmalı ve emekli olabilmeleri sağlanmalıdır. Yine 1995’te Geriye Dönük Borçlanma Yasasında yararlanan ancak ekonomik durumu uygun olmayan, birçoğu da muhtaç durumda olan sanatçılar için bir fon sağlanarak, primlerinin ödenmesi ve emekli edilmeleri sağlanmalıdır. Özellikle sinema ve televizyon alanında sigortasız, iş güvencesiz, iş güvenliği olmayan koşullarda 16-20 saat çalışan emekçilerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi için gerekli yasal düzenlemelerin yapılması zorunluluğu vardır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler