YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Günay, 1. Meclis'teki tarihi canlandırmayı gözyaşları ile izledi

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı kapsamında, kurtuluş mücadelesi ve İstiklal...

Günay, 1. Meclis'teki tarihi canlandırmayı gözyaşları ile izledi

İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Günü Programı kapsamında, kurtuluş mücadelesi ve İstiklal Marşı’nın kabul edildiği tarihi oturum devlet tiyatrosu sanatçıları tarafından 1. Meclis’te canlandırıldı. Programı izleyen Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, gözyaşlarına hakim olamadı.

Meclis’teki program öncesinde konuşan Bakan Günay, bu tür törenlere ilginin daha fazla olması gerektiğini söyledi. Milli Şair Mehmet Akif Ersoy’un örnek kişiliğinden söz eden Günay, “Mehmet Akif Ersoy’un okullarımızda tüm vasıfları ile anlatılması, öğretilmesi, müfredatımıza ders olarak dahil edilmesi ihtiyaç haline gelmiştir. Müfredatın yeni baştan düşünüldüğü günlerde Milli Eğitim'in bu ihtiyacı karşılayacağını umut ediyorum." dedi.

Son zamanlarda bir miktar tarihe karşı eleştirel bakışın öne çıkmaya başladığını söyleyen Günay, “Eleştirel bakış elbette olmalı. Geçmişte ne olduğunu bilimsel öğrenmeliyiz, ama bu küçümsemeye, azımsanmaya dönmemeli. Bu Meclis’te yapılan, gerçekten yaşanmış, tarihte az bulunur, gerçek bir destandır.” ifadesini kullandı.

Bakan Günay’ın konuşmasının ardından, Devlet Tiyatroları sanatçıları tarafından Kurtuluş Savaşı ve İstiklal Marşı’nın kabul edildiği tarihi oturum canlandırıldı. Programı izleyen Bakan Günay ve tarihi mekandakiler gözyaşlarını tutamadı.

GÜNAY: HER TÖRENDE BİZ BURADA BULUNACAĞIZ

  1. Meclis’teki tören öncesinde Taceddin Dergahı’nda da bir program düzenlendi. Burada da konuşma yapan Bakan Günay, “Bir grup arkadaşımız yıllardan bu yana bu mekanda anma törenleri düzenlemişti. Son yıllarda Türkiye Cumhuriyeti, Türkiye Cumhuriyeti’ne yakışır bir kararlılıkla bu anma gününü milli bir gün haline getirdi. Her yıl 12 Mart’ta, 12 Mart’ın hafızamızdaki kötü hatıralarını bir tarafa itmeye yeni bir vesile olan başlangıç yaptık.” ifadelerini kullandı.

    ‘Aslan yatağından belli olur.’ sözünü hatırlatan Günay, şöyle devam etti: “Akif’i ne kadar seversek sevelim, İstiklal Marşı’nı ne kadar sayarsak sayalım, onun yazıldığı mekana gereken ilgi ve saygıyı göstermezsek, bu sadece dillerde kalır, dudaklarda kalır, kalpte olmaz. O yüzden bu mekanın iyileşmesine emek veren arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”

Mehmet Akif’in hayatından ve yazdıklarından öğrenecek çok şey bulunduğunun altını çizen Günay, şöyle devam etti: “Milli Eğitim Bakanlığımız Akif'in hayatını ve Safahat'ı bir ahlak dersi, bir yenilikçilik dersi olarak okullara, müfredata mutlaka dahil etmelidir. Bunu yaptığımız zaman Akif'in hatırasına biraz daha gerçek saygıyı sanıyorum göstereceğiz. Şunun altını çizmek istiyorum: Madem ki Meclisimiz 2007 yılında bu günü milli bir gün kabul etmiştir, o zaman biz mutlaka (daha önce bulunulmamışsa eksikliktir), her törende burada bulunacağız. Devlet ve millet olarak harman olduğumuz müstesna günlerden birisidir. Bu bizim vazifemizdi. Bu vazifemizi bu görevde bulunduğumuz müddetçe isterse kar yağsın mutlaka yerine getireceğiz.”

MEHMET DOĞAN: GELECEK YILDAN İTİBAREN KUTLAMALARI SİVİLLERE BIRAKIN

Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Doğan, İstiklal Marşı’nın kabulünün yıl dönümünün 2007 yılında milli gün kabul edildiğini hatırlatarak, “Bugün biz sivil anayasa yapmaya çalışıyoruz. Sivil anayasadan önce sivil bir milli gün kabul ettik. İşte o İstiklal Marşı'nın hatırasına adanmış olan bir gündür. Bu millet on yıllar boyunca kendini anayasalarda bulamadı, kanunlarda göremedi, devlet mevzuatında aradı, yoktu; nerede buldu? İstiklal Marşı'nda buldu. İstiklal Marşı, milletimizin bütünüyle mutabık kaldığı bir milli mutabakat metnimizdir. İstiklal Marşı’nın metninde ifadesini bulan unsurlar da Anayasaya mutlaka yansımalı. İstiklal Marşı bizim temel milli mutabakat metnimizdir. Onun hatırlanması bugün burada resmi desteğe rağmen bir avuç insanla olmamalı idi. Kanun var, yönetmelik var, kurullar var, devlet var arkasında bunun. Biz burada İstiklal Marşı yıl dönümlerini sivil kutlarken bundan daha canlı, kalabalık, heyecanlı bir kitle ile karşı karşıyaydık. Şimdi ise protokolün kutlaması ile beraberiz. Şunu rica ediyoruz. Kutlamaları sivillere bırakın, bu sivil bir milli gündür. Sivil kurumlar bu kutlamaları yaparken devletin taleplerini, isteklerini de dikkate alıyorlar. Son söyleyeceğim budur.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler