Bu miktar bir insanın ortalama olarak günlük su kaybının telafi edecek niteliktedir. Fakat su ihtiyacı kişiden kişiye göre değişiklik gösterebilir. Bu kapsamda bazı faktörler dikkate alınarak günlük su ihtiyacı belirlenip su tüketimi ona göre yapılmalıdır. Su tüketim ihtiyacı yaş, cinsiyet, yapılan aktivite seviyesi ve sağlık durumuna göre belirlenmelidir.
Günlük yeteri miktarda su içmek vücudun bedensel işlevlerini kolay ve rahat bir şekilde yapmasını sağlar. Yeterli miktarda su içmek, bağışıklık sistemini destekler ve cildin daha parlak görünmesine de katkı sağlar.
Yetişkin bir insan nefes alma, terleme ve yemek sindirme yoluyla günde ortalama olarak 1,5 ile 2 litre arasında bir su kaybı yaşar. Bu kayıp hareketsiz kalınan dönemlerde bile aynıdır. Tam olarak bu sebeplerden dolayı yetişkin bir insanın bu miktarı yerine koyması gerekir. Sağlıklı ve yetişkin bir insanın kilo başına her gün yaklaşık olarak 35 ml su tüketmesi gereklidir. Bu miktar ortalama olarak 1,5 ile 3 litre arasına tekabül eder. Günlük su ihtiyacı hesaplama yapılırken tüm faktörlere dikkat edildiği zaman birey ister hasta olsun ister sağlıklı, günlük alınması gereken su tüketmek sağlıklı bir yaşamda büyük bir rol oynar.
Günlük su tüketimi, insanların sağlığını koruması ve vücudun doğru bir şekilde çalışması için çok önemlidir. Günlük su içme ihtiyacı kişiden kişiye değişiklik gösteren bir kavramdır. Günlük su tüketimi miktarı belirlenirken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bir insan günde kaç litre su içmeli konusunda miktar belirlerken dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanabilir:
Bu faktörler bir kişinin su ihtiyacının etkilediğinden dolayı bu faktörler göz önünde bulundurularak kişinin günlük su tüketimi belirlenebilir.
Vücudun en temel ihtiyaçlarından olan su, günlük olarak yeteri miktarda tüketilmediği zaman önemli sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Suyun eksikliğinde yaşanabilecek en önemli sıkıntı böbreklerin kalıcı olarak zarar görmesi bulunur. Yeterli miktarda su alınmadığı zaman metobolik atıklar böbrek tarafından atılmaz ve bu görevi karaciğer yapmaya çalışır. Bu durumda da karaciğere fazla yük bindiği için vücutta yağ depolama oranı artar. Ayrıca yeteri miktarda su içilmediği zaman ciltte kuruluk oluşur. Kuruluk ve kırışıklara neden olan az su tüketimi yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkmasını sağlar. Yeterli miktarda içilmeyen su vücut direncini düşürürken hazımsızlık ve kalpte yorgunluk oluşturur.
Vücudun ihtiyacı olan her ürün gerekli miktarda tüketilmelidir. Yeterli miktarda tüketilmeyen suyun zararı olduğu gibi fazla su içmenin de bazı zararları vardır. Fazla su içmenin zararları şu şekilde sıralanabilir:
Yetersiz miktarda su tüketimi vücudun düzgün çalışmasını engeller. Vücudun en temel ihtiyaçlarından olduğu için yeteri kadar alınmadığı zaman çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkar. Az su içmenin zararları şu şekilde sıralanabilir: