YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"Gündem Balkanlar" Paneli

Gümülcine Seçilmiş Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, "Kur'an kurslarımızı düzenlerken cami ile yetişmekte olan nesil arasındaki ilişkiyi sağlıklı hale getirmek istiyoruz"

Gümülcine Seçilmiş Müftü Yardımcısı Fehim Ahmet, "Kur'an kurslarımızı düzenlerken cami ile yetişmekte olan nesil arasındaki ilişkiyi sağlıklı hale getirmek istiyoruz" dedi.

Edirne Mimar Sinan Vakfınca, Balkan Kültür Merkezinde düzenlenen "Gündem Balkanlar" konulu panele katılan Ahmet, Türkiye'nin Balkanlarla "derinlemesine" ilgilenmesi gerektiğini, sadece ziyaret etmenin kalıcı bir çalışma olmadığını savundu.

Balkan coğrafyasında en çok dil ve din alanlarında sorun yaşadıklarını anlatan Ahmet, Batı Trakya'da yaşayan Müslümanlar'ın eğitim çalışmalarının sürekli baltalandığını, bu konuda azınlığın aleyhine oluşabilecek değerlerin ortaya çıktığını ileri sürdü.

Müslümanlar'ın en önemli sıkıntılarından birinin camilerin sadece namaz kılınan bir mekan olarak algılanması olduğunu ifade eden Ahmet, şunları söyledi:

"Kur'an kurslarımızı düzenlerken cami ile yetişmekte olan nesil arasındaki ilişkiyi sağlıklı hale getirmek istiyoruz. Çünkü bu konuda önemli sıkıntılar var. Batı Trakya'da camiler, emeklilerin, yaşlıların uğrak yeri halinde. Çocuklarımız, gençlerimiz, kadınlarımız camide sadece belirli zamanlarda bulunabiliyorlar. Çocuklar camiye geldiği zaman yaşlılar rahatsız oluyor, onları bir şekilde uzaklaştırıyor. Bunu kırmaya çalışıyoruz."

Yunanistan'da, çocukların Kur'an kurslarına gitmesini engellemek amacıyla faaliyetler yürütüldüğünü iddia eden Fehim Ahmet, şunları kaydetti:

"Bunlardan biri tam gün eğitim uygulaması. Bizde normalde eğitim saat 14.00'da biter, ama bazı yerlerde özellikle Kur'an kursunun yapıldığı saatlerde öğleden sonra ek eğitim öğretim yapılmaya başlandı. Bu şekilde çocukların okulda kalmasına imkan hazırladılar. Kur'an kurslarına gelen öğrenci sayısının azalması bu şekilde ortaya çıktı."

-Camilerde cuma namazı kılınması ya da mevlit okutulması için başvuru-

Gümülcine Seçilmiş Müftü Yardımcısı Ahmet, Selanik'te bir caminin "yıllar sonra ibadete açıldığı" yönünde basında yer alan haberlerin gerçeği yansıtmadığını, burada sadece bir ezan vakit namaz kılınması için izin verildiğini kaydetti.

Yunanistan'ın çeşitli bölgelerinde müze ve resim sergisi alanı olarak kullanılan camilerde, cuma namazı kılınması ya da mevlit okutulması için 8 resmi başvuru yaptıklarını ifade eden Ahmet, Yunanistan'ın bu başvuruları çeşitli gerekçelerle reddettiğini belirtti.

Batı Trakya İmam Hatip Lisesi Mezunları ve Mensupları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Ahmet de eğitim konusundaki sahip oldukları özerkliği her geçen gün biraz daha kaybettiklerini savundu.

Müftülük ve vakıflar konusunda da birtakım sorunlarla karşı karşıya olduklarını aktaran Ahmet, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yunan devleti kanunlara ve anlaşmalara aykırı olarak müftlülerimizi tayin ediyor. Oysa biz orada farklı dil ve dine mensup insanlar olarak bu hakkı kendimiz kullanmak istiyoruz. Altyapı da buna müsait. Kanunlara herhangi bir şekilde ters düşmeyecek bir tarzda onu seçmek istiyoruz. Yunan devleti 'olmaz' diyor. Vakıflar konusunda Yunan devleti Müslüman halka, Türk halkına ait olan vakıfları kullanma hakkını elimizden alıyor. Kendisinin tayin ettiği mütevelli heyetleriyle 5 kişilik komisyonlarla orayı idare etmeye çalışıyor."

Bulgaristan Yüksek İslam Şurası Başkanı Şaban Ali Ahmet ise Bulgaristan'da Müslümanlar'ın 1,5 milyondan fazla nüfusa sahip olduklarını, daha önce Pomaklar ve Romenler için başlatılan asimilasyon sürecinin, 1984 yılından bu yana Türkler için de uygulandığını öne sürdü.

Muhabir: Gökhan Balcı / Cihan Demirci

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler