YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Gündoğdu: Toplu sözleşmeden rahatsız olanlar var

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmeden rahatsız olanların bulunduğunu, yasanın çıkarılmasının...

Memur-Sen ve Eğitim Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşmeden rahatsız olanların bulunduğunu, yasanın çıkarılmasının gecikmesinden kaynaklanan gecikmeyle yetkisiz bir şekilde memurlara zam verme girişiminde bulunulduğunu söyledi. Gündoğdu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da “Yasamız sizi bekliyor, buna el atmalısınız." diye seslendi.
Eğitim Bir-Sen tarafından düzenlenen 21. Yüzyılda Türkiye’nin Eğitim ve Bilim Politikaları Sempozyumu sona erdi. Sempozyumun kapanış konuşmasını yapan Ahmet Gündoğdu, toplu sözleşme yasasından eşit işe eşit ücret düzenlemesine yönelik çıkarılan KHK’ye kadar bir çok konuda değerlendirmelerde bulundu.

"ŞİKE YASASI BİR AYDA İKİ KEZ ÇIKTI, TOPLU SÖZLEŞME YASASI 15 AYDIR ÇIKARILAMADI"
Konuşmasında, toplu sözleşme yasasının geciktirildiğini belirten Gündoğdu, “Buradan TBMM’ye çağrım, çok çalışıyorsunuz tebrik ediyorum; ama toplu sözleşme hakkı 12 Eylül referandumu ile verildi, toplu sözleşmeyi sağlayacak değişiklik 15 aydır çıkmıyor. Şike yasası ise bir ayda iki kez çıkıyor." şeklinde konuştu. Anayasanın 53 ve 128. maddesindeki değişikliklerin görmezden gelinemeyeceğini anlatan Gündoğdu, “Bunu hazmedemeyen bakanlara çağrıda bulunuyorum: 'Biz, yüzde 50 oy aldık, nasıl olur da maaşları toplu sözleşme masası belirler?' diyorlar. Bu, çağdaş dünyanın yaşadığı bir gerçektir. Paydaşlık budur, örgütlülüğe bakış budur. 53. Madde toplu sözleşme hakkını veriyor, 128. madde ise ‘memurların ve emeklilerin maaşları toplu sözleşme masasında belirlenir’ diyor. Bunu bu yıl öteleyebilir, geciktirebilirsiniz, ama uzun vadede buradan kaçış yok. Hazmederseniz, iyi olur.” dedi.

"YASA ÇIKINCA TOPLU SÖZLEŞME YAPARIZ, OCAK 2011’DEN İTİBAREN GEÇERLİ OLUR"
Önceki yıllarda altına imza attıkları ek ödemelerin eski talepleri dikkate alınarak gerçekleştirildiğinin altını çizen Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Başkanı, “Şimdi süre kazanıp 15 ocakta hedeflenin enflasyon doğrultusunda zam vermekten, daha sonra da toplu sözleşme yapmaktan bahsediyorsunuz. Geçen yıl, Türk-İş’le, Temmuz ayında anlaşma sağlandı. Ancak 1 Ocak 2011’den geçerli olmak üzere maaşlara yansıdıysa, Avrupa’ya bakmanıza gerek yok, Türkiye’de kendi anlaşmalarınıza bakmanız yeterlidir,” ifadelerini kullandı.
Toplu sözleşmeyi sağlayacak Kamu Görevlileri Sendikaları Yasası’nda yapılacak değişiklik taslağında, Kamu Görevlileri Hakem Kurulu’nun yapısıyla ilgili de sıkıntıların olduğunu kaydeden Ahmet Gündoğdu, Başbakan Erdoğan’a da şu çağrıda bulundu:
“Yasamız sizi bekliyor, buna el atmalısınız. 2.5 milyon memur, milyonlarca da emekli 12 Eylül referandumunda yüzde 58’le ‘evet’le gerçekleştirdiğimiz anayasanın 53 ve 128. maddelerindeki değişikliğin TBMM’de gereğinin yapılmasını bekliyor. Bunu da önemsediğimizi ifade etmek istiyorum.”

"TERÖR ÖRGÜTÜYLE YAKINLIKTAN MAHKUM OLANLAR, ‘YANDAŞ’ KELİMESİNİ AĞZINA ALAMAZ
Konuşmasında, Memur-Sen’e yönelik diğer konfederasyonlar tarafından yapılan sataşmalara da cevap veren Ahmet Gündoğdu, “Türkiye’de milletin değerlerine sözcülük yaparak akademik sendikacılık yapıyoruz. Darbecilerin çarkına su taşımıyor, İmralı’ya, Silivri’ye selam çakmıyoruz. Çıkmayan yasadan ve bazı siyasetçilerin konuşmalarından, kendi yapmaları gerekenleri yapmamalarından dolayı iki de bir, çok da ağızlarına yakışmayan, aynaya bakmadan kurdukları yandaşlık sözleriyle ilgili kendilerine sormak istiyorum: İlk sorum, Kamu-Sen’e; Genel başkanlarınızı bir siyasi parti tayin edip, görevden alırken, nasıl bir yandaşlık ilişkisi içerisindeydiniz? ETÖ’ye ev sahipliğini hangi yandaşlık ölçüleriyle gerçekleştirdiniz? İkinci sorum ise KESK’e; Terör örgütüne üyelikten, yakınlıktan, iç içelikten mahkeme kararıyla aldığınız 6 yıllık ceza yandaşlığınızın ne kadarlık kısmını gösteriyor? Ve Hz. Mevlana’ya rahmet dileyerek O’nun sözlerinde biraz değişiklik yaparak diyorum ki; Söze bakarım söz mü diye, söyleyene bakarım adam mı diye, örgütüne bakarım, bağımsız mı diye.” şeklinde konuştu.

EĞİTİM CAMİASI VE DİN GÖREVLİLERİ, EŞİT İŞE EŞİT ÜCRETTE UNUTULDU
Kanun Hükmünde Kararnamelere şimdiye kadar bu kadar soğuk bakmadığını ifade eden Ahmet Gündoğdu, kanun hükmünde kararnamelerle paydaşlığın yok edildiğini kaydetti. Eşit işe eşit ücret uygulamasına yönelik olarak, kamudaki aynı ünvanda çalışanların ücretlerin eşitlenmesini sağlayan KHK’nin ücret dengesizliğini gidermediğini, eğitim ve din görevlileri camiasının kapsam dışı bırakıldığını hatırlattı. Birçok meslek gurubunun teşkilat yasasında yapılan değişikliklerle birlikte ücret artışlarının da gerçekleştiğine dikkat çeken Ahmet Gündoğdu, eğitim camiasının böyle bir uygulamadan da faydalanamadığını belirtti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler