HABER

Güneş çarpması ciddi bir sağlık sorunudur

Güneş çarpması ciddi bir sağlık sorunudur

DENİZLİ (İHA) - Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Yüksel Sandıkçı, insan sağlığını korumak için güneşten ve özellikle nemli sıcak havadan korunmak gerektiğini belirterek, güneş çarpmasının ciddi sağlık sorunlarına neden olduğunu söyledi.

Güneş çarpmalarına karşı uyarılarda bulunan Dr. Sandıkçı, "Çok sıcak havalarda ve nemin arttığı durumlarda vücut ısısı, 40-41 dereceye kadar yükselebilir. Bu seviyeye yükselen vücut ısısı, hücrelere özellikle de beyin hücrelerine zarar verir.

Aşırı sıcakta kalan bir kişinin beynindeki ısı ayarlama merkezinin fonksiyonu bozulur ve güneş çarpması denilen ciddi sağlık sorunu ortaya çıkar. Bu nedenle insan sağlığını korumak için güneşten, özellikle de nemli sıcak havalardan korunmalıdır.

Aşırı sıcakta kalan birinde, yeterince su içse bile tuz kaybını yerine koyamadığı için genellikle vücudun alt bölümünde veya karında tuz kaybıyla görülen kramp şeklindeki ağrılar görülebilir. Karın ve bacaklarda ağrı, bulantı, tansiyon düşmesi, hızlı ve dolgun nabız, derinin soluk ve nemli olması gibi belirtileri vardır.

Böyle durumlarda, hasta serin bir yere alınmalı, sıkı giysileri gevşetilmeli, bulantı yoksa 1-2 bardak tuz içeren sıvı verilmeli, kramp girmiş kasa kesinlikle masaj yapılmamalıdır. Aşırı sıcaklara bağlı sık rastlanan diğer hastalık şekli ise terlemeyle vücutta tuz elektrolit kaybına bağlı yorgunluk, halsizlik, bayılma duygusu, nabız hızlanması, ateş yükselmesi gibi belirtilerle ortaya çıkan klinik durumdur. Hastanın şuuru açıktır. Sıcak bitkinliğinin hayati tehlikesi yoktur ve güneş çarpmasının daha hafif şeklidir.

Sıcak bitkinliğinde, hasta serin bir yere alınır ve sıkı giysileri gevşetilir, sırtüstü yatırılır ve bacakları yükseltilir, bol miktarda sıvı, özellikle de tuzlu ayran içirilir. Aşırı sıcakta beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulması sonucu ortaya çıkar. Hayati tehlikesi vardır. İleri vakalarda sinir sisteminde kalıcı hasarlar oluşabilir, denge ve koordinasyon bozulur. Bilinç kaybından önce erken tanı konur ve tedaviye başlanırsa iyileşme şansı oldukça yüksektir" dedi.

Hava sıcaklığının en belirgin olduğu 11.00-15.00 saatleri arasında dışarıya çıkılmaması gerektiğini ifade eden Dr. Sandıkçı, "Çocuklar, yaşlılar, kalp ve şeker hastalığı olanlar buna özellikle dikkat etmelidir. Kapalı alanların havalandırılmasına, yeterli bir hava akımı sağlanmasına özen gösterilmelidir. Bol sıvı ve mineral içeren içecekler alınmalıdır. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır. Tuz kısıtlaması olanlar ise sıvı ve tuz kaybı yönünden çok dikkatli olmalıdır.

Hafif yemekler, sulu yiyecekler (meyve, salata, çorba vb.) yenmelidir. Yağlı ağır yemeklerden ve aşırı yemekten kaçınılmalıdır. İnce, açık renk, bol giysiler giyilmelidir. Şapka giyerek yüzün doğrudan güneş altında kalması önlenmelidir. Sık sık duş yapılmalıdır. Güneş altında zorunlu çalışanlar korunmasız kalmamaya, ağır eforlardan kaçınmaya ve sık sık sıvı tuzlu gıdalar almaya özen göstermelidir. Sıcak çarpmasındaki belirtilen önlemlerin alınması ve ilk müdahalelerin yapılmasının ardından hasta düzelmezse en kısa zamanda doktora haber verilmelidir" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler