ADANA (İHA) - Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Canan Uslular, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin önlem alınmazsa erken yaşlanmaya yol açtığını bildirdi.
Dr. Canan Uslular, yaptığı açıklamada, güneş ışınlarının direkt ve etkili geldiği yaz mevsiminde güneşten kaçınılması veya güneşle sınırlı temasta bulunulmasını tavsiye ederek, "Daha çok güneşe maruz kalan kişilerin yüz, göğüs ve kollarında kırışıklıklar, çiller, güneş lekeleri olarak bilinen yıldız şeklinde kahverengi lekeler, bacak ve kollarda küçük beyaz lekeler, deride solukluk, kuruluk, tahriş ve esneklik kaybı, deri esnekliğinde artma, gevşeklik, kılcal damarlarda çatlama gibi değişiklikler meydana gelir. Ultraviyole radyasyon, deri yaşlanmasının yanında deri kanserleri ve deride hiperpigmentasyon denilen düzensiz lekelerin oluşmasına sebep olur" dedi.
Güneşten korunmada günlük koruyucu kremlerin kullanılmasının sabah kahvaltısı yapmak kadar önemli olduğuna dikkat çeken Uslular, şunları söyledi:
"Güneşten koruyucu, en az 50 faktör olan kremler sürülerek güneşe çıkılması gerekiyor. Yüzü ve vücudu kaplayacak şekilde sürülmesi gereken kremler denize girip çıktıkça etkisini kaybedeceğinden, gün içinde birkaç kez tekrarlanması gerekiyor.
Ayrıca dikkat edilmesi gereken bir diğer noktada, kremlerin ne zaman sürüldüğüdür. Koruyucu kremlerin güneşe çıkmadan en az yarım saat önce sürülmesi gerekiyor.
Güneş kremleri sadece deniz kenarında değil günlük hayatta da kullanılmalı. Çünkü ozon tabakasının delinmesiyle güneşin zararlı ışınları olduğu gibi yeryüzüne gelmekte. Bu nedenle normal yaşamda da güneş kremlerini kullanmayı alışkanlık haline getirmeliyiz.
Ancak bu koruma faktörlerini kullanmak bizlere yine de tüm gün ve özellikle güneş ışınlarının daha dik geldiği ve daha zararlı olduğu öğlen saatlerinde güneşte uzun süreli kalma hakkını vermez. Koruyucu kremlerin yanı sıra şapka ve güneş gözlüğü kullanarak, gölgede ve 11.00-15.00 saatleri dışında güneşlenmek gerekiyor."