YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güneş Gözlükleri Ve Göz Sağlığı

Yaz aylarının vazgeçilmezi olarak nitelendirilen güneş gözlüklerinin, göze gelen zararlı morötesi ışıklarını (UV) önleyerek gözü koruduğu bildirildi.

Yaz aylarının vazgeçilmezi olarak nitelendirilen güneş gözlüklerinin, göze gelen zararlı morötesi ışıklarını (UV) önleyerek gözü koruduğu bildirildi.

Gaziantep Özel Sani Konukoğlu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı M. Alper Evişen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş gözlüklerinin temel amacının göze gelen zararlı morötesi ışıkların (UV) durdurulması ve görünebilir ışıkta değişiklik yaratmaması olduğunu belirtti. Evişen, iyi bir güneş gözlüğünün özelliklerini şöyle sıraladı:

"Camları zararlı UV ışınlarını yüzde 100 oranında kesmelidir. Çerçevesi yüz ve kafa yapısına uygun olmalıdır. Yanaklara oturmamalı ve şakaklara taşmamalıdır. Üst bölümü kaşlara paralel olmalıdır. Çerçeve ve yüz arasında boşluk mümkün olduğunca az olmalıdır. Böylece bu boşluklardan göze UV ışın girişi engellenebilir. Çerçevesi plastik ya da kemik olanlar tel çerçeve olanlara göre daha iyidir. Buruna temas eden kısımlarda paletten daha çok burun köküne tamamen temas eden modeller daha dengeli olmaktadır. Çok hafif tasarımlar spor gibi aktivitelerde düşebileceğinde kaçınmakta fayda vardır."

-"Ucuz güneş gözlükleri göz için zararlı"-

Evişen, maliyetleri düşürmek için ucuz güneş gözlüklerinde genellikle UV filtre kullanılmadığını kaydederek, şöyle devam etti:

"Bu gözlükler genelde çok koyu siyahtır. Bu camlar UV ışınlarını yeterince tutamazlar. Ucuz güneş gözlükleri takmak göz için daha zararlıdır. Gözbebeği normalde ışıklı ortamda küçülürken bu tür çok koyu siyah olan camlarda göz bebeği küçülemez, ayrıca UV ışın filtresi olmadığı için bu büyük göz bebeğinden çok daha büyük miktarda zararlı UV ışını göze girerek çok daha fazla hasara yol açar."

Güneş gözlüğünün kesinlikle optisyen ve gözlükçülerden alınması gerektiğine dikkat çeken Evişen, "Gözlük alırken illa en pahalısı en kaliteli anlamına gelmemektedir. Güvendiğimiz bir yerden alacağımız ve belli kriterleri karşılayan gözlük en iyisidir" dedi.

Çocukların da güneş gözlüğü takması tavsiyesinde bulunan Evişen, "Özellikle ozon tabaka deliği nedeniyle daha fazla zararlı UV ışını yeryüzüne ulaşmaktadır. Özellikle açık ten ve gözü renkli olan, myopik olan ve göz alerjileri olan çocukların güneş gözlüğü takmasında fayda vardır" diye konuştu.

Göze gelen zararlı UV ışığının yol açabileceği hastalıklar hakkında da bilgiler veren Evişen, şunları söyledi:

"Maküler Dejeneresans: Sarı nokta hastalığı olarak ta adlandırılan bu hastalığın en önemli risk faktörlerinden biri de uzun süreli UV ışına maruz kalmaktır. Katarakt: Ekvator bölgesi ve yüksek rakımda yaşayan kişilerde UV ışın maruziyeti fazla olduğu için katarakt daha erken yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Pterjium: Halk arasında kuş kanadı olarak da bilinen gözün beyaz kısmını örten tabakanın şeffaf tabakaya doğru ilerleme hastalığıdır. Tekrarlayan cerrahi müdahaleler gerekebilir. Bazal Hücreli Kanser: Vücudumuzdaki en hassas cilt tabakası göz çevresindeki cilttir. Zararlı UV ışınlar bu bölgede kanserleşmeye yol açabilir. Skuamöz Hücreli Kanser: Bazal hücreli kanserden daha kötü seyirli olan bu bölgedeki cilt kanserinden de UV ışınları sorumludur.-"

Haber: Orhan Çiçek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler