ADANA (İHA) - Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özpoyraz, bronzlaşmanın çok tehlikeli olduğunu, güneş ışınlarının kanser, katarakt ve alerjik hastalıklara yolaçtığını söyledi.
Adana Tabip Odası'nda düzenlediği basın toplantısında güneş ışınlarının tehlikelerini anlatan Prof. Dr. Metin Özpoyraz, "Güneş ışınları en fazla beyaz ve açık tenlileri etkiliyor. Esmerler ışınlardan az etkileniyor. Fakat herkes kendi ten özelliklerine göre korunmalı. Esmerler de korunma önlemi almalıdır. Güneş ışınlarının hayat verici özelliklerinin yanı sıra oluşturduğu zararlı etkiler, güneş yanığı, deride yaşlanma, güneş lekeleri, cilt kanseri ve alerjik hastalıklardır" dedi.
Yaz tatili sebebiyle güneşten en fazla etkilenen grubun başında çocukların geldiğini ifade eden Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özpoyraz, "Özellikle Melenom olarak bilinen cilt kanserinde çocuklukta meydana gelen güneş yanıklarının rolü uzun dönemli takip çalışmalarıyla kanıtlanmıştır. Çocuklar fazla güneşte tutulmamalıdır" diye konuştu.
"DENİZE GİRENLER DİKKATLİ OLMALI" Son 50 yılda bronzlaşmanın önemli bir moda haline geldiğini vurgulayan Prof. Dr. Metin Özpoyraz, bu konudaki önlem önerilerini şöyle sıraladı: "Güneş ışınlarının ozon tabakasından dik olarak geçtikleri yani iyice absorbe olmadıkları 10.00 ile 16.00 saatleri arasında güneşte kalmamaya özen gösterilmelidir. Gölgede bulunmak yeterli korumayı sağlamaz, sadece etkiyi azaltır. Güneşe çıkıldığında koruyucu krem, şemsiye, koruyucu ruj ve gözlük ile tam bir korunma sağlanmalıdır. Açık renkli elbise giyilmeli. Çocuklar geziye giderken arabaların güneş alan kısmında oturtulmamalı. Bronzlaşmak uğruna ileride cilt kanserine yakalanma riski gözardı edilmemelidir."