Amerikan Deri Kanseri Vakfı, 2014 yılında ABD'de 9710 cilt kanserinden ölüm tespit etti. Bu gerçekten yola çıkarak cildi güneşten korumanın cilt kanserine karşı korunmada ne kadar etkili olduğunu biliyoruz. Peki, korunmaya güneş kremiyle mi başlamak gerekiyor? Bu zamana kadar öyleydi, evet; ancak son yapılan araştırma, SPF'nin, yani koruma faktörünün cilt kanseri oluşumunu önlemediği, sadece geciktirdiğini ortaya koydu.
İngiltere'de Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nde yapılan kanser araştırmasında, UV ışınlarının etkileri incelendi. Güneş koruyucu ile UV ışınlarına maruz kalan farelerle güneş koruyucusuz olanlar arasındaki farka bakıldığında; koruyucu kullananlarla kullanmayanlar arasında, "hastalığın zamanlaması" açısından fark tespit edildi. Krem sürülmemiş olan fareler cilt kanserine daha erken yakalandı. Peki, bu ne anlama geliyor? Tek başına güneş kremi cilt kanserine karşı etkili değil mi?
Uzmanlar, güneş kremi kullanmanın yanı sıra cildi güneşten koruyan giysiler giyilmesi gerektiğini, bunun güneşin zararlı etkilerinden cildi korumaya yardım ettiğini belirtiyor.
Sıcak günlerde UV ışınlarına karşı koruyucu krem, şapka ve cildi örten giysiler giyilmesi gerekiyor. güneşin en güçlü olduğu saatlerde, yani 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarıda olmamak, cilt kanserinin gelişimini önlüyor. Dışarıya çıkacaksanız da gölge alanlarda durmanız öneriliyor.
Cildinizdeki değişimi takip edin
Cilt kanserini erken dönemde yakalamak, tedavi açısından önemli. Erken teşhis için sizin de cildinizi dikkatli incelemeniz gerekiyor. cildinizde herhangi bir asimetri, renk değişimi, kalınlık ve değişim görüyorsanız hemen dermatoloğa gidin.