HABER

Güneş tutulması canlı izlendi! Güneş Tutulması nedir, etkileri nelerdir?

Güneş tutulması saat kaçta başlayacak sorusu bugünün en çok sorulan sorularından biri. Gökbilimcilerin son 10 yılın en önemli gök olayı olarak ön gördüğü ve tam olarak gerçekleşecek güneş tutulması 21 Ağustos 2017'de meydana gelecek. Peki güneş tutulması Türkiye'den izlenecek mi? Güneş tutulması nedir, neden meydana gelir? Nasıl izlenir? İşte 21 Ağustos 2017 güneş tutulması hakkında tüm bilgiler.

Güneş tutulması canlı izlendi! Güneş Tutulması nedir, etkileri nelerdir?

21 Ağustos güneş tutulması dün gerçekleşti. Güneş tutulması canlı izlendi ve NASA dahil birçok yayın organı, güneş tutulmasını canlı olarak yayınladı ve dünya çapında milyonlarca kişi bu tarihi ana tanıklık etti. Tüm güneş tutulması ortalama 20 dakika sürdü. 21 Ağustos güneş tutulması son 10 yılın en önemli doğa olaylarından biri olarak gösteriliyor. Beydağları'nın en yüksek zirvesi 2 bin 500 rakımlı Bakırlıtepe'deki dünyanın en önemli gözlemevlerinden birine sahip TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin 2017 yılı Gök Olayları Yıllığı'nda, 21 Ağustos 2017 günü gerçekleşecek tam güneş tutulması, bu yılın en önemli gök olayı olarak gösterildi. Güneş tutulması en net Kuzey Amerika'da görüldü. Güneş tutulmasının tam tutulma evresi 2 dakika 45 saniye sürdü. Türkiye'de güneş tutulması izlemek isteyenler ise 2060 yılına kadar beklemek durumunda.

26 Şubat'ta gerçekleşen güneş tutulmasından da büyük olacağı söylenen 21 Ağustos güneş tutulması teleskoplar aracılığı ile 90 dakika görüntülenebildi. Net olarak ise Güney Amerika bölgelerinden görüldü.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Güneş tutulması, Ay'ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay'ın Güneş'i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay'ın yeni ay evresinde olması ve Dünya'ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya'nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay'ın yörünge düzlemi ile Dünya'nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş'in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için güneş tutulması çok ender bir olaydır.

TAM GÜNEŞ TUTULMASI NEDİR?

Tam güneş tutulması Ay’ın Güneş’i Dünya’dan disk halinde görünen ışıkyuvarını tümüyle örtmesi ile oluşur. Güneş’in çok parlak olan ışıkyuvarı Ay’ın karanlık gölgesi ile örtülür ve Güneş’in ışıkyuvarından çok daha soluk olan Güneş tacı çıplak gözle görülebilir hale gelir. Tutulmaya ancak tam tutulma zamanında güvenli olarak çıplak gözle bakılabilir. Bu sırada hava, parlak yıldızlar ve gezegenler gözle görülebilecek kadar kararır. Tam tutulma, Dünya yüzeyindeki dar bir koridorda gözlenebilir.

Halkalı güneş tutulması Ay’ın, Güneş’in önünden tam kavuşumlu geçişinde Güneş’i tam örtmediği zaman gözlemlenir. Ay’ın çapı, Güneş’in ışıkyuvarının çapının yaklaşık 400’de biridir. Ancak Ay’ın Dünya’ya uzaklığı, Güneş’in uzaklığının yine yaklaşık 400’de biridir. Bu yüzden Ay’ın Dünya’dan görünür büyüklüğü Güneş ile yaklaşık olarak aynıdır. Ancak gerek Dünya’nın Güneş çevresindeki, gerekse Ay’ın Dünya çevresindeki yörüngeleri tam daire olmadığından, Ay her tam kavuşumlu geçişte Güneş’i tam olarak örtmez. Bu durumda, Güneş diskinin Ay tarafından örtülmeyen kısmı, Dünya’dan halka şeklinde gözlemlenir.

Hibrit güneş tutulması tutulmanın Dünya yüzeyinin bazı bölgelerinde tam, bazı bölgelerinde halkalı olarak gözlenmesi demektir. Hibrit tutulmalar ender olarak görülür.

Parçalı güneş tutulması Ay’ın Güneş’i kısmen örtmesi sonucunda oluşur. Her tam ve halkalı tutulma, parçalı tutulma olarak başlar ve tam kavuşumdan sonra yine parçalı tutulma halinde devam eder ve biter. Tam tutulma sırasında, tutulmanın tam olarak gözlenebildiği Dünya yüzeyindeki dar koridorun dışındaki geniş alanlarda, tutulma parçalı tutulma olarak görülür.

GÜNEŞ TUTULMASI NASIL İZLENİR?

Güneş tutulması izlemek isteyenler eğer Amerika dışındaysa ne yazı ki 21 Ağustos güneş tutulmasını izleyemeyecek. Tam güneş tutulması dışındaki tüm güneş tutulmalarını çıplak gözle izlemek göz retinasında kalıcı hasara ve dolayısıyla körlüğe varan görüş kalıcı görüş bozukluklarına neden olabilir. Retina acıya duyarlı olmadığından, bu hasarın oluşma hissi algılanmaz. Olağan koşullar altında Güneş, doğrudan bakılamayacak kadar parlaktır. Ancak tutulma sırasında Güneş kısmen örtüldüğünde, parlaklığı azalıp doğrudan bakılabilir olduğu yanılsaması kolaylıkla oluşabilir. Özellikle çocuklar ve deneyimsiz gözlemciler bu yanılgıya kolaylıkla düşebilirler. Göz bebeği en parlak nesneye değil, ortamdaki toplam ışığa göre tepki verir. Dolayısıyla göz bebeği Güneş diski kısmen örtüldüğünde, Güneş'in normal haline bakıldığı durumdan daha geniş olur, böylelikle retina Güneş'in örtülmeyen kısmından gelen ışınıma daha çok maruz kalır. Bu yüzden, tam tutulma süresi dışında tutulma halindeki Güneş'e doğrudan bakmak, normal koşullardaki Güneş'e bakmaktan daha tehlikelidir. Güneş'e özel önlem alınmaksızın dürbün, teleskop, fotoğraf makinesi vizörü gibi optik araçlarla bakmak ise, çıplak gözle bakmaktan çok daha tehlikelidir. En iyi usül eski usül; bir cam parçasını yakarak karartın ve kesinlikle çıplak gözle izlemeyin.

GÜNEŞ TUTULMASI DEPREM HABERCİSİ Mİ?

Güneş tutulmaları ve depremler arasında bir bağlantı olduğu yolunda kimi çevrelerde inanışlar bulunmaktadır. Özellikle 11 Ağustos 1999 tam Güneş tutulması'ndan kısa bir süre sonra gerçekleşen 1999 Gölcük Depremi ardından bu inanışın yaygınlaştığı görülmektedir. Ancak gerek astronomi, gerekse deprem bilimi uzmanları, bu iki doğa olayı arasında herhangi bir nedensel ilişki bulunmadığını açıklamışlardır.

En Çok Aranan Haberler