Yaz mevsimi çocukların deniz, havuz ve en çok da güneşin tadını çıkardıkları aylar anlamına gelir. Fakat bu dönemle birlikte çocukları bekleyen çeşitli tehlike ve hastalıklar da ortaya çıkmaktadır. Memorial Şişli Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Uz. Dr. Dicle İnanç, çocuklarda güneş nedeniyle ortaya çıkan rahatsızlıklar hakkında bilgi verdi.
Çocuğunuzu güneş çarpması ve yanıklardan koruyun
Çocuklar güneş ışınlarının en yoğun geldiği saatler olan 11:00-16:00 arasında güneşe çıkartılmamalıdır. Çocuğunuza açık renk, pamuklu kumaştan, bol giysiler giydirilip ve başına geniş siperlikli şapka takılmalıdır. Kaliteli bir güneş gözlüğü de önemlidir.
Çocuğunuza güneşe çıkmadan en az 20 dakika önce çocuklar için üretilmiş olan güneş koruyucu faktörü (SPF) 30'dan yüksek özellikle açık tenli çocuklar ve bebekler için koruma faktörü 50'nin üzerinde olan ve katkı maddesi içermeyen koruyucu losyon sürülmelidir. Losyon 3-4 saat ara ile yenilenmelidir.
ÇOCUKLARIN YEMESİ GEREKEN BESİNLER
Kimyasal bariyer etkisi olan koruyucuları bebekler için kullanmayın
Şemsiye altında veya gölgede bulunmak güneş ışınlarından korunmak için yeterli değildir. Ultraviyole ışınları, bir yaşın altındaki bebeklerin cildini olumsuz etkiler. Tekrarlayan güneş yanıkları, cilt kanserine neden olur. Güneş yanığında en iyi tedavi korunmadır. Güneşten koruyucu kremlerin, bebekler açık havada gezdirilirken bile sürülmesi gerekir. Fakat kimyasal bariyer etkisi olan koruyucular, bebeklerin ciltlerine zarar verebilir. Bu nedenle mineral filtreli, pediatrik ürünler tercih edilmelidir.
ÇOCUKLARIN YEMESİ GEREKEN BESİNLER
Yanıklarda ilk müdahale soğuk suyla yapılmalıdır
Uzun süre güneşe maruz kalındığında birinci derece yanıkla birlikte ciltte önce kızarıklık oluşur, daha uzun süreli hasarlarda cilt üzerinde ikinci derecede yanık meydana gelir ve su dolu kabarcıklar görülür. Güneş yanıklarında kızarıklık gecene kadar günde 3-4 defa, 10-15 dakika süreyle soğuk musluk suyuyla kompres yapılmalıdır. Ayrıca çocuklar için üretilmiş özel güneş yanığı kremleri de sürülebilir. Yanıklarda vazelin kullanılmamalıdır. Bu tür maddeler iyileşme için gerekli olan hava ile teması engeller. Ağrıyı azaltmak için pediatrik ağrı kesiciler kullanılabilir.
İsiliği önlemek için çocuklara sık banyo yaptırın
İsilik kaşıntılı, deriden hafif kabarık ve pembemsi deri döküntüsü ile karakterizedir. İsilik ter bezlerinin tıkanması sonucu oluşur. Sıcak ve nemli hava döküntülerin artmasına yol açar. Kaşıntı sonucunda deride tahribat oluşursa enfeksiyon da meydana gelebilir. Önlemek için sık banyo yapılması, pamuklu giysiler giyilmesi ve derinin mümkün olduğunca hava alması gereklidir.
Bebeğin cildi hava almalıdır
Pişik, bebeklerde en sık görülen deri hastalıklarından birisidir. Bezin temas ettiği kalça ve uyluk bölgesinde kırmızı renkte, kabarık lezyonlar şeklinde görülür. Pişikler, bebeğiniz bez kullandığı dönem boyunca tekrarlayabilir, yazın sıcak ve nemin etkisi ile görülme sıklığı artabilir.
Bebeğin bezi sık sık değiştirilmeli, bez değiştirme sonrası mümkünse bebeğin altı ılık suyla durulanmalıdır. Özellikle bebeğin cildinin hassas olduğu ilk aylarda ıslak mendiller alt temizliğinde kullanılmamalıdır.
ÇOCUKLARIN YEMESİ GEREKEN BESİNLER
Daha sonraki aylarda ise alkol ve parfüm içermeyenler tercih edilmelidir. Bebeğin altı temiz bir havlu ile nazikçe kurulanmalı ve altı havalandırılmalıdır.
Böylece cildin kuruması daha çabuk olacaktır. Bez çok fazla sıkılmamalı ve cildin hava aldığından emin olunmalıdır. Her bez değişimi sonrası çinko oksit içeren pişik koruyucu kremleri kullanmak faydalı olacaktır.