YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Güneşin Faydalı Işınlarını Alın Zararlılarından Kendinizi Koruyun'

Medical Park Samsun Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu güneş ışınlarının, insan...

'Güneşin Faydalı Işınlarını Alın Zararlılarından Kendinizi Koruyun'

Medical Park Samsun Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu güneş ışınlarının, insan sağlığı üzerinde faydalı yanları olduğu gibi dikkat edilmediği takdirde zararlı etkileri de olduğunu söyledi. Güneş ışınlarına fazla maruz kalmanın, cilt yanıklarına, güneş lekelerine, hatta cilt kanserine yol açabileceğini vurgulayan Oltulu, “Gölgede durmak dahi bizi güneşin zararlarından tam olarak korumamaktadır. Güneşi en çok kar yansıtıyor, sırasıyla deniz, kum ve çimler izliyor. Güneş yanığına ultraviyole ışınları sebep oluyor.” dedi.

Güneşle gelen ultraviyole ışınların, cilt yanıklarının yanı sıra, cildin kırışmasına, lekeler oluşmasına ve erken yaşlanmasına sebep olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Yüksel Oltulu, “Ultraviyole ışınlarına maruz kalan bölgelerde, koyu sarı veya kahverengi 'güneş lekeleri' meydana gelebiliyor. Güneş ışınlarına maruz kaldıkça bu lekeler daha da koyulaşıp belirginleşiyor.” diye konuştu.

DERİ KANSERİNİN EN ÖNEMLİ SEBEBİ GÜNEŞ

Dr. Oltulu deri kanserlerinin büyük kısmının güneşin zararlı ışınlarından kaynaklandığını belirterek şu bilgileri verdi: “Sorunun asıl kaynağı, güneşin kendisi değil, güneşe karşı bireylerin kendilerini nasıl koruduklarıdır. UVA ve UVB ışınlarına karşı deri bazı doğal savunma mekanizmaları geliştirir. Bunlar bronzlaşma, stratum korneum tabakasının kalınlaşması ve hücre yenilenme süreci olarak ifade edilebilir. Derinin güneşe karşı kendini koruduğu bu savunma gücüne 'Güneşe Karşı Doğal Savunma' adı verilir. Bu güç her birey için özel olup, değiştirilemez. Ancak 'Güneşe Karşı Doğal Savunma' güneşin zararlı etkilerine karşı, genel olarak deriyi korumaya yetmez.”

GÜNEŞTEN KORUNMAK İÇİN ÖNERİLER

Medical Park Samsun Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Yüksel Oltulu “Güneşte kaldığınız sürelerde fiziki korunma tedbirleri alınız. Bunlar: şemsiye, şapka, giysiler ve güneşten korunma ürünleri olabilir. Aynı koruma faktörleri değişik marka güneş koruma ürünlerinin aynı koruma gücüne sahip olamayacağını da unutmayınız. Koruma faktörü belirtilse bile birçok koruma ürünü UVA ışınlarına karşı herhangi bir koruma sağlamaz. Güneş ışınlarının etkisinin güçlü olduğu 10.00-16.00 saatleri arasında güneş ışınlarından kaçınılmalı ve bu saatlerde uzun süre güneş altında kalınmamalıdır.” uyarısında bulundu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler