Bilim insanları Dünya’dan yaklaşık 200 ışık yılı uzaklıkta Güneş’e çok benzeyen bir yıldız tespit etti. Çevresinde yaşama elverişli gezegenler olabileceği belirtiliyor.
‘HP 56948’ adı verilen yıldız, Avrupa Güney Yarımküre Astronomik Araştırmalar Organizasyonu (ESO)’ya ait olan Şili’deki VLT teleskopu, Keck Teleskopu ve Hobby Eberli Teleskopu ile ilk kez gözlemlendi. Brezilya’daki Sao Paulo Üniversitesi’nden gök bilimci Jorge Melendez, HP 56948’in Güneş’le aynı büyüklükte, sıcaklıkta ve kimyasal özellikte olduğunu belirterek, “Kesinlikle en iyi ikiz adayı” dedi.
Melendez ve ekibinin cevabını aradığı en büyük soru ise, HP 56948’in de bizim Güneş sistemimizdeki gibi gezegenlere sahip olup olmadığı. Astronomlar, söz konusu yıldızın etrafında Jüpiter ve Satürn gibi bir devler görmediklerini, bunun da Dünya gibi yaşanabilir ve küçük gezegenler için milyonlarca kilometrelik boş alan anlamına geldiğini, arama çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.
HP 56948’in içerdiği alüminyum, kalsiyum, magnezyum ve silikon oranları ile yüzey sıcaklığının Güneş’e oldukça yakın olduğunu kaydeden bilim insanları, yıldızın etrafında “bilinen yaşama elverişli alan” olabileceğine dikkat çekti. HP 56948’in Güneş gibi yaklaşık 4 milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor.
(CHA)