Geçtiğimiz dönemlerde kenelerin ciddiye alınması gerektiğini birbirini ardına gelen acı haberlerle anladık. Birkaç basit teknikle bu tehlikeye karşı önlem almak çok kolay.
Samsun İl Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, kırsal alanlardan döndükten sonra mutlaka kene kontrolü yapılması gerektiğini belirtiyor. Kene ne kadar erken fark edilirse, sebep olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı da o kadar kolay tedavi edilebiliyor.
Keneler genellikle vücuda yapıştıktan birkaç gün sonra fark ediliyor. O zamana kadar kan emerek şişen keneleri patlatmak, üstünde sigara söndürmek veya bırakması için alkol-kolonya dökmek sıkça yapılan tehlikeli hatalar. Kene, fark edildiği anda en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli ve keneyi çıkarma işi mutlaka hekimlere bırakılmalı.
Eğer bir tanıdığınız keneyi kendisi çıkardıysa ve çıkardığı noktada kanama varsa, kesinlikle bu noktaya dokunmayın. Yine en yakın sağlık kuruluşuna gitmek ve gereken önlemleri doktorlara bırakmak yapılabilecek en iyi şey.
Kedilerin ve köpeklerin tüylerini toplamak için kullanılan yapışkanlı tüy fırçaları, kıyafetinize yapışan keneleri ve böcekleri toplamak için en pratik yöntem. Kırlara yapacağınız bir gezide yanınıza alacağınız fırçayı, ara sıra kıyafetlerinizde gezdirerek üstünüze yapışan böcekleri çok geç olmadan toplayabilirsiniz.
Açık alanda açık renkli kıyafetler giymek ve örtüler kullanmak olası tehlikeleri erken fark etmenize yardımcı olur. Keneyi derinize ulaşmadan yakalamak hastalığın bulaşma ihtimalini neredeyse sıfıra indirir.
Kollar ve bacaklar gibi kıyafetlerin sıyrılmaya müsait olduğu ve bu nedenle açık kalan kısımlarını kapatmaya özen gösterin. Kolları lastikli kıyafetler giymek ve paçaları çorabın içine sokmak alınabilecek basit önlemlerden. Eğer bahçe işleriyle haşır neşir olacaksanız çizme giymeyi ihmal etmeyin.
Parklarda karşılaşabilecekleri kene tehdidine karşı kedi ve köpeklerinizin aşılarını mutlaka yaptırın. Bu aşılar sayesinde evcil dostlarınız güneşli havaların tadını çıkarırken sizin de içiniz rahat edecek.
Lavanta yağı: Kokusu size bir hayli çekici gelse de, böcekler ve sinekler nefret edecek! Avucunuza alıp, vücudunuzun açık kısımlarına biraz sürmeniz yeterli.
Yarpuz veya nane yağı: Yarpuz, nane familyasına mensup bir bitkidir. Yağının böcekler ve sinekler için zehirli olması onu harika bir haşere kovucuya çeviriyor.
Limon otu veya yalancı melisa yağı: Limon otu aslen tropikal bir bitkidir ve keskin narenciye kokusuyla istenmeyen böcekleri uzak tutar. Sprey şeklinde doğrudan deriye püskürtülerek kullanılabilir.
Okaliptüs yağı: Journal of Medical Entomology’de yayınlanan bir araştırmaya göre, okaliptüs bitkisinin böcek ısırıklarını ve bu ısırıklardan kaynaklı enfeksiyonları azalttığı kanıtlandı.
Limon yağı: Limon yağının içinde böceklere karşı etkisi uzun süredir bilinen limolene isimli bir etken madde vardır. Limon yağını sulandırarak doğrudan giysilerinize veya cildinize uygulayabilirsiniz.