Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Türkiye'nin önde gelen şirketlerini ülkesine davet etti. Thabethe, Güney Afrika'da bilişim, yapı, tarım ürünleri ve gıda güvenliği gibi alanların yatırıma değer olduğunu ifade etti.
TUSKON, Türkiye-Güney Afrika Ticaret ve Yatırım Forumu organize etti. Foruma Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı Elizabeth Thabethe, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de katıldı. Forumda söz alan Elizabeth Thabethe, Güney Afrika'nın konum olarak önemli bir bölgede bulunduğunu vurguladı.
Ülkede otomotiv, bilişim, yapı, tarım ürünleri, gıda güvenliği, kimyevi maddeler ve yakıt gibi alanlarda yatırım imkanı bulunduğunu aktaran Thabethe, "Bu anlamda Güney Afrika ve Türkiye'den şirketler deneyimlerini bir araya getirip iyi ortaklıklar ortaya koyabilir." dedi.
Thabethe, Güney Afrika'da tekstil ve mineral gibi sektörlerde de fırsatlar olduğunu bildirdi. Güney Afrika Sanayi ve Ticaret Bakan Yardımcısı, "Şu muhakkak şartları kolay kıldığımız takdirde Türkiye'den şirketlerin yatırımları daha artacaktır. Bu yolla ülkeler daha iyi bir netvork, daha iyi bir ağ oluşturacaktır." ifadelerini kullandı.
Vizeler ile ilgili sorunlarını aşma adına gerekeni yapacaklarını vurgulayan Elizabeth Thabethe, eğitim ve yatırım için ülkeye gelenleri mağdur etmediklerini dile getirdi. Thabethe, Güney Afrika ve Türkiye için pek çok alanda yatırım ve güç birliği imkanı olduğunu ekledi.
Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever ise Güney Afrika'nın yatırımcılar için çekici bir ülke olduğuna temas etti. Ülkenin Türkiye'den şirketlerin de ilgi odağı olduğunu anlatan Mustafa Sever, şunları kaydetti:
"Afrika, Türkiye için mühim bir bölgedir. Bunu rakamlar da kanıtlıyor, 2003'te kıtaya ticaretimiz 5,4 milyar dolardı. Bu 2011'de 19 milyar dolar oldu, 2012'de de 25 milyar doları bulacağı öngörülüyor. Gelinen aşamada ülke olarak Afrika ile temaslarımızı önemli görüyor daha da artırmayı temenni ediyoruz. Türkiye ile Güney Afrika ticareti dalgalı. 2008'de 2,8 milyar dolar değerinde bir ticaret vardı, bu rakam 2009'da 1,9 milyar dolara, 2010'da 1,2 milyar dolara geriledi. Geçen sene de 2,5 milyar dolar seviyelerine geldi."
Türkiye'nin Güney Afrika'dan altın ve taş kömürü ithal ettiğini aktaran Sever, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım alanlarını artırmak gerektiğini vurguladı. Sever, "Güney Afrika'dan talebimiz ikili ticareti kolay kılmasıdır. Ülkede Türkiye'den firmaların yatırımı da katlanıyor. Şu an 500 milyon dolar mertebelerinde, bu rakamı da artırmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
TUSKON Başkan Yardımcısı Ahmet Ciğer de Güney Afrika'yı önmli gördüklerini, ülkenin önemli kurumları ile güç birliği yapmayı temenni ettiklerini belirtti. Ciğer, Güney Afrika'nın yakın vadede karlı bir bölge olacağınıı öngördü. Bu minvalde ülkede serbest bölge ile ilgili yürütülen faaliyetlere odaklandıklarından söz etti. Ciğer, Türkiye ve Güney Afrika'nın enerji, maden, değerli taş, tekstil, telekom, otomotiv ve yapı gibi alanlarda güç birliği yapılabileceğini dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz