KADIN

Güney Afrika’da HIV İçin Yeni Bir Aşı Test Ediliyor

Bilim adamlarının dediğine göre Güney Afrika’da sonunda HIV enfeksiyonuna son verebilecek bir aşının insanlar üzerinde testine başlanılacak.

Güney Afrika’da HIV İçin Yeni Bir Aşı Test Ediliyor

HVTN 702 olarak adlandırılan bu çalışma Güney Afrika’nın 15 farklı bölgesinde 18-35 yaş arası cinsel olarak aktif 5,400 erkek ve kadın ile yürütülecek.

Bu şu ana kadar Güney Afrika’da yapılmış en büyük ve ileri düzeydeki HIV klinik denemesi olacak. Güney Afrika’da her gün neredeyse 1,000’i aşkın kişi HIV’e yakalanıyor ki bu bir salgın olarak yorumlanabilir.

ABD’nin Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıkları Enstitüsü’nün (NIAID) müdürü Anthony Fauci’nin dediğine göre şu anda kullanılmakta olan HIV önleyici yöntemlerle birlikte böyle bir aşı kullanılmaya başlanırsa HIV’in kökünü kurutabiliriz. Aynı zamanda bu aşı sadece orta derecede etkili olsa bile HIV’in dağılımını zaman içinde çok küçük bir rakama indirebiliriz.

HVTN 702’de denenen aşı 2009’da Tayland’da denenen bir aşıdan yola çıkıyor. Tayland’da test edilen aşının denemeden sonra ki 3.5 yıl süren takip dönemi boyunca HIV’yi önlemede %31.2 etkili olduğu görülmüştü.

Bu yeni aşı daha fazla ve daha uzun süre boyunca efektif olmayı amaçlıyor ve aynı zamanda Afrika’nın güneyinde daha çok görülen bir HIV alt türüne göre uyarlanmış durumda.

NIAID tarafından desteklenen bu klinik denemeye katılan gönüllülere rasgele ya aşı ya da plasebo verilecek. Bu şekilde bir yıl içinde 5 kere ya gerçek aşı ya da plasebo iğnesi vurulacaklar.

Çalışma sürecinde HIV virüsüne yakalanan gönüllüler tabii ki bölgelerindeki kliniklere yönlendirilecekler ve aynı zamanda virüsün yayılımını nasıl minimuma indirebilecekleri hakkında bilgilendirilecekler.

Güney Afrika’da 6.8 milyonu aşkın kişinin HIV’le yaşamasına rağmen, hükümet aynı zamanda dünyanın en büyük tedavi programlarından birini yürüterek kişilere olan etkisini azaltmakta hayli başarılı. 2009’da HIV hastalarının ortalama yaşam süresi sadece 51.7’ken bu rakam 2014’te 62.9’a çıktı. Yani durum emin adımlarla iyileşmekte ama tabii sonuçları 2020’de belli olacak bu klinik denemeyle her şey çok çabuk değişebilir.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler