Güney Afrika polisi, Anglo American şirketinin işlettiği madende çalışan işçilerin düzenlediği protesto gösterisinde plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı.
Olay, Marikana madenindeki grevin yapılan anlaşma ile son bulmasından bir gün sonra yaşandı.
Polis sözcüsü 'hiçbir yasa dışı gösteriye hoşgörü göstermeyeceklerini' söyledi.
Lonmin şirketinin işlettiği Marikana platin madeninde çalışan madencilerin altı haftadır sürdürdüğü grev, yüzde 22 oranınca ücret artışını kabul etmelerinin ardından son buldu.
Dünyanın en büyük değerli madenlerine sahip Güney Afrika'da grevler giderek birçok maden ocağına yayıldı.
Cumhurbaşkanı Zuma, Pazartesi günü, olayların maden sektöründe 548 milyon dolar zarara neden olduğunu söyledi.
Geçen ay, polisin, Marikana madeninde protesto gösterisi düzenleyen madencilere ateş açması sonucu 34 kişi hayatını kaybetmişti. Daha önceki protesto gösterilerindeyse iki polis görevlisi dahil olmak üzere 10 kişi hayatını kaybetmişti.
Cumhurbaşkanı Zuma, Marikana katliamı olarak bilinen olaylarla ilgili adli soruşturma başlattı. Marikana katliamı 1994 yılında ırk ayrımcılığı rejiminin son bulmasından bu yana yaşanan en kanlı olaydı.
BBC'nin Johannesburg muhabiri Andrew Harding, Lonmin'de madencilerle yapılan anlaşmaya ilişkin haberlerin duyulması ardından, diğer madenlerde de benzer protestoların yayılması riski olduğunu söyledi.
Anglo American Platinleri (Amplats) şirketi, madenlerinin tamamının bugün üretime devam edeceğini söyledi.
Dünyanın en büyük platin üreticisi, geçen hafta binlerce kişinin, Güney Afrika'da platin madenlerinin merkezi olan Rustenburg'daki madende protesto gösterisi düzenlemesi üzerine, üretimi durdurmuştu.