LEFKOŞA (İHA) - Güney Kıbrıs'ın "Dromolaksia" (Mormenekşe) bölgesindeki çiftliklerde şap hastalığının varlığının kesinleşmesinin ardından, Güney Kıbrıs'ta iç pazarda hayvan dolaşımı, yurtdışına et, et ürünleri, süt ve süt ürünlerinin ihracatının yasaklandığı bildirildi.
Rum Fileleftheros gazetesi, haberi "Kıbrıs Karantinada; Daha Kötüsü Bekleniyor" başlığıyla duyurdu. Gazete, Güney Kıbrıs'ta şap hastalığının varlığının dün kesinleşmesinin ardından AB'nin alınmasını öngördüğü önlemlerin hayvancılık için büyük zarar anlamına geldiğini ve dünden itibaren gerek çiftlikten çiftliğe, gerekse çiftliklerden mezbahalara hayvan dolaşımının yasaklandığını yazdı.
Gazete, karantinanın kısa bir sürede kalkmaması durumunda Güney Kıbrıs'ta et sıkıntısı yaşanacağını belirterek, Rum Tarım Bakanlığı kararıyla AB ve üçüncü ülkelerden canlı hayvan ithalinin de yasaklandığını vurguladı. AB'nin Güney Kıbrıs'tan et, süt ve süt ürünlerinin ihracatını da yasakladığını bildiren gazete, bu durumun hellim sektörüne büyük darbe vurmasından endişe edildiğini ifade etti.
Gazete, Rum Veteriner Dairesi'nin ihracat yapan hayvan çiftliklerinin listesini çıkaracağını ve gerekli önlemlerin alınması koşuluyla çiftliklerde üretim ve ihracat yapılmasının AB Komisyonu'nun onayına sunulacağını belirtti.
Fileleftheros, 3 kilometrelik alan içerisindeki çiftliklerde Aradipiu, Dromolaksia ve Tersefanu'da üretilen sütün imha edilmekte olduğunu, diğer bölgelerdeki sütün ise pastörize edilerek tüketime sunulacağını vurguladı.
Gazete, Dromolaksia bölgesindeki iki çiftlikte dün 300 hayvanın itlaf edilmesinin ardından Rum Veteriner Dairesi'nin laboratuvar bulgularına göre şap hastalığı tespit edilen diğer 5 çiftlikteki 2 bin civarında hayvanın da bugün itlaf edilmesinin gündeme geldiğini yazdı.
Baf'ın Timi bölgesinde bulunan bir hayvan çiftliğinde şap hastalığına ilişkin şüphelerin oluştuğunu ve söz konusu çiftliğin gözlem altına alındığı belirtilen haberde, hastalığın şap olup olmadığının henüz kesinleşmediği kaydedildi.
Gazete, bir diğer haberinde ise AB Sağlık Komiseri Rum Markos Kiprianu'nun hellimin Güney Kıbrıs'a uygulanan ihracat ambargosunun dışında tutulmasını talep ettiğini yazdı. Hellimin pastörize edilmesi ve tabi olduğu uzun işlemleri hatırlatan Kiprianu'nun ayrıca, hayvan hastalıkları bölümünün şefi Alberto Laddomada ve "Pribright" laboratuvarından bir uzmana Güney Kıbrıs'a gitme talimatı verdiğini bildirdi. Gazete, İngiltere'deki şap hastalığından tecrübeleriyle tanınan Laddomada'nın bugün Güney Kıbrıs'a gelmesinin, ikinci uzmanın da yarın Güney'e varmasının beklendiğini yazdı.
Fileleftheros, Rum hayvancıların uğradıkları maddi zararların karşılanacağı konusunda Rum Tarım Doğal Kayanlar ve Çevre Bakanı Fotis Foitu'nun taahhütte bulunduğunu da ifade etti. Gazete ayrıca, dün itlaf edilen hayvanların sayısının 332 olduğunu duyurdu.