ÇANAKKALE (A.A) - Güney Marmara'da etkili olan yağışlar, Çanakkale'deki "son turfanda domates" üreticilerini üzerken, Balıkesir çiftçisine hububat ekimi için geç de olsa tarlaya girmenin sevincini yaşattı.
Bursa'daki sebze üreticileri ise geç gelen yağmurun sevincini yaşadı. Yalova çiftçisi de kuru toprağın yağmurla buluşmasını mutlulukla karşıladı.
Ekim ayı ile kasımın ilk günlerinde, Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova'da aralıklarla yağışlar kaydedildi. Lokal olarak kuvvetli yağışın düştüğü yerlerde tarım alanlarında zararlar meydana gelirken, diğer yerlerde beklenen düzeyde gerçekleşti.
Henüz "akışa geçmemesi" nedeniyle yağışların, barajların doluluk oranlarına olumlu etkisi olmadı. Bursa, Balıkesir, Yalova ve Çanakkale'de barajların mevsim itibarıyla normal sevilerde olduğu, ancak bu dönemle birlikte yağış beklendiği belirtildi.
-"Domatesin beşiği" zarar gördü-
Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, iklimlerin değişmeye başladığını, küresel ısınma denilen olayın Çanakkale'de de hissedildiğini belirtti.
Yaz mevsiminde havaların çok sıcak, kışın ise aşırı soğuk gittiğini vurgulayan Ulus, sıcağın etkisiyle tohumluk mısır ve domateslerde döllenme sorunu yaşandığını anlattı.
Ardından aşırı yağışlar ve seller nedeniyle mağdur olduklarını belirten Ulus, "Özellikle son bir aydaki yağmurlarla son turfanda domates üreticileri ciddi anlamda zarar gördü. Umudunu son turfanda ürünlere bağlayan binlerce aile şu anda mağdur. Özellikle de umudunu domates ve mısıra bağlayanlar hayal kırıklığı yaşıyor" dedi.
Tarım arazilerini su basması nedeniyle üreticilerin, domateslerini toplamak için tarlalarına giremediğini anlatan Ulus, yağmur suyunun altında kalan bütün sofralık domateslerin salçalık hale geldiğini söyledi.
Türkiye'de "domatesin beşiği" olarak nitelendirilen Kumkale Ovası'nda önceki yıllarda yüzlerce kamyonun, sofralık ürün almak için sıraya girdiğini ancak günümüzde o araçların, salçalık mal beklediğini vurgulayan Ulus, şöyle devam etti:
"Artık, ekonomik değerini kaybeden domateslerin salça fabrikalarına gittiğini görmekteyiz. Bu, Çanakkale ekonomisi açısından çok büyük bir kayıp. Bugün son turfanda domateslerin fiyatlarının artması beklenirken şu anda 30 kuruşa satılıyor, 10 kuruşa da salça fabrikaları tarafından alınıyor."
Ulus, kötü geçen bir tarım sezonunun ardından çiftçilerin, bankalara ve tarım kredi kooperatiflerine olan borçlarını ödemek için kara kara düşündüğünü belirterek, "Borçların ödeme zamanını geldiği. Ancak çiftçiler çaresiz kalmış durumda" dedi.
Bütün üreticilerin umudunun, borçların ertelenmesi olduğunu belirten Ulus, "Üreticilerin banka ve kredi kooperatiflerine borçlarının ertelenmesi ya da faizlerinin ödenerek veya borçların iki yıl ertelenerek ödenmesi konusunda görüş bildiriyoruz. Bu da Bakanlar Kurulu'nun kararına bağlı" dedi.
-Çanakkale'deki barajlarda durum-
Çanakkale'deki 8 barajda ise toplam doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 60 seviyesinde. Buna göre, Atikhisar Barajı'nda 31 milyon 303 bin, Gökçeada Zeytinli Barajı'nda 8 milyon 496 bin, Bayramiç Barajı'nda 20 milyon 14 bin, Biga Bakacak Barajı'nda 36 milyon 267 bin, Gelibolu Barajı'nda 1 milyon 965 bin, Umurbey Barajı'nda 28 milyon 55 bin, Biga Taşoluk Barajı'nda 41 milyon 19 bin, Ayvacık Barajı'nda ise 26 milyon 299 bin metreküp su bulunuyor.
-Balıkesir çiftçisinin yağış sevinci-
Balıkesir Ziraat Odası Başkanı Sami Sözat ise uzun bir kuraklık dönemi yaşandığı için çiftçilerin mağdur olduğunu söyledi.
Kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçilerin borçlarının ertelenmesini istediklerini belirten Sözat, şunları kaydetti:
"Çiftçinin yüzü yağışlarla güldü. Yağışlar geç geldi. Ekimde tarlaya girmemiz gerekirken, kasıma sarktı. Şu anda tarlalar, hububat ekimi için elverişli hale geldi. Balıkesir'deki hububat tarımına elverişli alanların yüzde 30'unda ekim yapıldı. Geriye kalan yüzde 70'i için önümüzde 10 günlük dönem var. Çiftçi, yağışlardan sonra tarlasına girmeye başladı. Umarım iyi bir ekim dönemi ve rekoltesi yüksek hasat dönemi yaşarız."
Sözat, yağışların biraz daha erken gelmesi durumunda zeytinin olumlu etkileneceğini belirterek, "Yine de yağışlarla ilgili ciddi bir sorun yaşamadık" dedi.
-Bursa da yağışlardan memnun-
Bursa Ziraat Odası Başkanı Sabri Akçalar, merkez Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde, şeftali, armut, ayva, kestane, çilek, ahududu gibi meyvelerin bulunduğu yaklaşık 100 bin dönüm alanda yağışlardan kaynaklanan bir sorun yaşanmadığını belirterek, "Yağışlar, eylül-ekim ayının başlarında bekleniyordu fakat geç kaldı. Bunlar faydalı yağışlar, çiftçinin yüzünü güldüren yağışlar" ifadesini kullandı.
Karacabey Ziraat Odası Meclis Başkanı Nuri Karaca da ilçede yaklaşık 10 bin dekarlık alanda karnabahar ve pırasa ekildiğini ifade ederek, "Bu kışlık ürünler için yağışa ihtiyaç vardı. Yağışlar, ürünler için faydalı oldu. 2. ürün mısırlar, buğday ve arpa için de toprakta tav sağlanmış oldu" diye konuştu.
Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ise bölgelerinde yaklaşık 220 bin dönüm alanda sulu tarım yapıldığını vurgulayarak, bu arazilerde biber, domates, fasulye gibi sebze çeşitlerinin ekildiğini söyledi.
Yağışın şimdilik bir zararının bulunmadığını ancak böyle yağmaya devam ederse sebzeleri olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Aktaş, sebze ihracatı yapılan bölgelerinde şimdilik her şeyin iyi gittiğini kaydetti.
-Yalova'da kuru toprak yağmurla buluştu-
Yalova Ziraat Odası Başkanı Şaban Beşli, yaz mevsiminin kurak geçmesi ve uzun süredir güzel bir yağışın olmamasının topraktaki verimliliği olumsuz etkilediğini kaydetti.
Son birkaç gündür etkili olan yağışların çiftçiyi sevindirdiğini dile getiren Beşli, "İlimizdeki yağışlar, üreticimizi memnun etti. Toprak kurumuştu, suya ihtiyacı vardı. Yağmurlar da bu ihtiyacını karşıladı. Kuru toprak suyla buluştu" dedi.
Özellikle sebze üretimi yapan çiftçilerin yağmurlarla rahatladığını ifade eden Beşli, "Çiftler uzun süredir böyle bir yağış beklentisindeydi. Sulamada kullanılan derelerde neredeyse su kalmamıştı" diye konuştu.
İlin içme suyu ihtiyacını karşılayan Gökçe Barajı'nda da yağmurlarla birlikte su seviyesinin arttığını anlatan Beşli, yağmurun bereketinin sonuçlarının hasat mevsiminde görüleceğini dile getirdi.
Muhabir: Ekip / Zafer Akpınar
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz