HABER

Güney Sudanlılar Sudan'da yaşam mücadelesi veriyor

Güney Sudanlılar, iç savaşa açlık ve susuzluk da eklenince çareyi farklı ülkelere göç etmekte buldu - Güneyli halka "açık kapı politikası" uygulayan Sudan’da 1 milyon 300 bin Güney Sudanlı bulunuyor - Muhammed: - "Şimdi soruyorum sizlere, insanın evi gibisi var mı? Yok elbette. Bizden geçti, çocuklarımız gülsün istiyoruz"

HARTUM (AA) - ABDULLAH ULUYURT - Sudan’dan 2011'de ayrılan Güney Sudan’da yıllardır devam eden iç savaşa açlık ve susuzluk da eklenince Güney Sudanlılar, çareyi farklı ülkelere göç etmekte buldu.

İki ülkenin 2011'de ayrılmasına rağmen Sudan’ın Güneyli halka uyguladığı "açık kapı politikası" büyük takdir topluyor.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) verilerine göre, 1 milyon 300 bin Güney Sudanlı komşu ülke Sudan'a geçti. Kayıt dışı olarak Sudan'a geçen Güney Sudanlıların da eklenmesiyle bu sayının 2 milyona yaklaştığı tahmin ediliyor.

Başkent Hartum sokaklarında apartmanların yanı başına kurulmuş binlerce çadır ev bulunuyor. Hatta Hartum Vali Konağı yakınlarında bile çadır evler yer alıyor.

Derme çatma bu evlerde yaşam mücadelesi veren Güney Sudanlıların çoğu kadın ve çocuklardan oluşuyor.

Bazı çadırlarda akraba üç aile birlikte kalıyor. Gündüzleri çalışmak zorunda kalan kadınlar, çocuklarını Afrika'nın yakıcı güneşinden korumak için yakınlardaki inşaat alanlarına bırakıyor.

- “Soruyorum, insanın evi gibisi var mı?”

Sudan’da hayata tutunmaya çalışan Güneylilerden biri olan 55 yaşındaki Zehra Muhammed, AA muhabirine kocasını savaşta kaybettiğini söyledi.

Muhammed, “Ülkemizde yıllardır devam eden iç savaştan bıkmıştık. Kocamı da kaybettikten sonra büyük oğlum ve kardeşleriyle 7 sene önce Sudan’a geldik. Yolda günlerce uykusuz, aç, susuz kaldığımızı biliyorum. Sudan’a ulaştığımda Rabb'ime binlerce şükrettiğimi hatırlıyorum.” dedi.

Muhammed, torunlarına baktığını belirterek şunları kaydetti:

"Çevredekilerin yardımıyla geçiniyoruz. Kimi ekmek veriyor kimi de su ihtiyacımızı gideriyor. Evimizin yanı başındaki komşular, bize televizyon hediye etti. Elektriği de oradan sağlıyoruz. Okula gidemeyen torunlarıma bir eğlence oluyor. Hiçbir şey evimizin yerini tutmuyor. Şimdi soruyorum sizlere, insanın evi gibisi var mı? Yok elbette. Bizden geçti, çocuklarımız gülsün istiyoruz."

34 yaşındaki Hristiyan Güney Sudanlı Rick Helby de 3 sene önce geldiği Sudan'da markette taşımacı olarak çalıştığını belirtti.

Aylık 1200 cüneyh (yaklaşık 35 dolar) kazandığını söyleyen Helby, "Amca oğlumla bir çadırda yaşıyorum. Hayatımıza devam etmeye çalışıyoruz. Sudan halkıyla farklı bir dine mensubum ama bugüne kadar asla ayrımcılık görmedik." dedi.

Helby, "Evinize dönmek ister misiniz?" sorusuna, "Elbette herkes evine dönmek ister. Fakat savaş ve silahların bitmesi gerekiyor. Evet, burada bir evimiz yok fakat akşam rahatça aileme gidebiliyorum. Güney Sudanlı olarak Sudan devletine teşekkür ediyorum. Ayrılmamıza rağmen bizleri kabul ettiler. Milyonlarca Güneyliyi ağırlıyorlar. Farklı bir dine inanıyorum fakat Sudan hükümetine dua ediyorum." yanıtını verdi.

Güney Sudan, 2011'de yapılan referandum sonucu Sudan'dan ayrılmış ancak etnik ayrılıklar nedeniyle iç savaşa sürüklenmişti. Taraflar arasında 2015'te imzalanan anlaşma da ülkeye barış getirmemişti. Çatışmalar nedeniyle yaklaşık 10 bin kişinin öldüğü ve yüz binlerce kişinin ülkeden ayrılmak zorunda kaldığı tahmin ediliyor.

En Çok Aranan Haberler