HABER

Güneydoğu Asya üzerinde terör gölgesi

CAKARTA (İHA) - Endonezya'nın Bali Adası'nda geçen Cumartesi yaklaşık 200 kişinin ölümüne neden olan saldırının ardından Filipinler'den de bombalı saldırı haberinin gelmesi gözleri Güneydoğu Asya'ya çevirdi. Bu durum, "Terör şiddeti bu bölgeye mi yöneldi?" sorusunu akıllara getirdi.

Filipinler'de 6 kişinin öldüğü ve 150 kişinin yaralandığı bombalı saldırılardan sadece birkaç saat sonra bir patlama daha meydana geldi. Patlamanın Başkent Manila'nın finans merkezi Makati'de bir nakliye aracındaki bombanın patlaması sonucu gerçekleştiği, olayda yaralanan olmadığı bildirildi.

Polis, olaydan kısa süre sonra pimi çekilmiş ancak patlamamış bir el bombası bulunduğunu açıkladı. Zamboanga şehrindeki bir alışveriş merkezi ve süpermarkette de kısa süre arayla iki bombalı saldırı gerçekleşmişti. Filipinler Ordusu, olaylardan aşırı dinci Ebu Seyyaf örgütünü sorumlu tutuyor.

AVUSTRALYA BAŞBAKANI'NDAN UYARI
Endonezya'nın turistik Bali adasında geçtiğimiz cumartesi günü meydana gelen ve çoğu Avustralyalı turist yaklaşık 200 kişinin öldüğü bombalı saldırının yankıları ise sürüyor. Avustralya Başbakanı John Howard, Güneydoğu Asya'da terör olaylarının arkasının gelebileceği uyarısında bulundu. Patlamanın meydana geldiği Kuta'da terör kurbanlarının anısına düzenlenen törene katılan Howard, Endonezya'daki Avustralya vatandaşlarından da ülkelerine geri dönmelerini isteyerek şöyle konuştu:

"Durumun şu an çok daha büyük bir tehlike arzettiğini söylemek zorundayım. Tavsiyemiz, eğer burada kalmanızı gerektiren çok önemli sebepleriniz yoksa, Avustralya'ya geri dönmeyi düşünmelisiniz. Bundan daha açık bir şekilde konuşamam sanırım."
Aynı uyarı, İngiltere'den de geldi. Dışişleri Bakanı Jack Straw, Endonezya'daki İngiliz vatandaşlarının kalmaya mecbur değillerse, ülkeden ayrılmalarını istedi, kalanların da "aşırı dikkatli" davranmaları uyarısında bulunarak, "Endonezya'da kalmaya devam eden İngilizler aşırı dikkatli olmalılar. Özellikle de gece kulübü, disko, bar, restoran, okul, ibadet yerleri, parklar ve yabancıların bulunduğu diğer yerlerden uzak durmalılar" dedi.

BÖLGEDE HUZURSUZLUK ARTIYOR Bölgede ise huzursuzluk artıyor. Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, Bali ve Filipinler'deki olayların ardından kendi ülkesinde de terör olayları yaşanabileceği uyarısında bulundu. Muhammed, aşırı dinci örgütlerin olası saldırılarına karşı Malezya'da gerekli önlemlerin alındığını kaydetti.

Endonezya'daki saldırının arkasında kimin bulunduğu ile ilgili hala net bir bilgi yok. Ancak şüpheler El Kaide ve ülkede faaliyet gösteren aşırı dinci gruplar üzerinde yoğunlaşıyor. Endonezya Güvenlik Bakanı Susilo Bambang Yudhoyono, saldırının Endonezya'daki aşırı dinci örgütler ve ülke dışından teröristlerin işbirliğiyle gerçekleştirilmiş olabileceğini belirtti:
"Olaya yabancı teröristler karışmış ve olay Endonezyalılarla işbirliği içinde yapılmış olabilir. Ama bir kez daha tekrar ediyorum. Soruşturmalar olayı aydınlatmada belli bir noktaya gelene kadar beklememiz gerek."

ENDONEZYA'DA TERÖRLE MÜCADELE ÖNLEMLERİ ALINIYOR Bali olayının ardından Endonezya terörle mücadele önlemlerini sertleştirmeye hazırlanıyor. ABD ve komşu ülkelerin baskısı karşısında Endonezya Adalet Bakanlığı'nın ilgili yasal düzenlemeler üzerinde çalıştığı belirtildi.

ABD ise Bali saldırısının ardında El Kaide parmağı bulunduğu görüşünü sürdürüyor. Amerikan yönetimi Endonezyalı Cemaat-i İslamiye örgütünün El Kaide ile bağlantılı olduğunu savunuyor. Ancak örgüt lideri Ebu Bekir Beşir ise Bali saldırılarıyla hiçbir ilgileri bulunmadığını belirterek, "Bu, İslam'a karşı savaş açmak isteyen imansızların düzenledikleri bir oyundur" dedi.
Endonezya hükümeti, Amerika'nın baskısı karşısında Beşir'in iki yıl önce meydana gelen bir dizi bombalı saldırıya karıştığı şüphesiyle sorgulanacağını, örgütün terörle bağlantısının bulunması durumunda gerekli önlemlerin alınacağını açıkladı.

CIA, EL KAİDE BAĞLANTISI ÜZERİNDE DURUYOR Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA'in Başkanı George Tenet ise El Kaide'nin yeniden toparlanmaya başladığını ve Güneydoğu Asya'da yaşanan son olayların bunun bir kanıtı olduğunu söyledi. Tenet, El Kaide'nin hem ABD hem de diğer ülkelerde saldırılara yeniden hazır hale geldiğini belirtti. Amerikan yönetimi, uluslararası teröre karşı savaşta ikinci cephenin Güneydoğu Asya'da açılmasını uzun süredir savunuyordu.

Bölgede 200 milyonun üzerinde Müslüman yaşıyor ve Endonezya, dünyada en fazla Müslüman nüfusa sahip ülke. Nüfusunun yüzde 85'i Müslüman olmasına rağmen, çok dinli ve laik bir devlet sistemine sahip ülkede dinsel hoşgörü toplumsal kültürün de bir parçası. Filipinler'de de benzer bir kültür var. Dolayısıyla ABD'nin Arap dünyası için oluşturduğu söylemi Güneydoğu Asya için kullanması ve bölgeyi terör odağı ilan etmesi durumunda siyasi gözlemciler bunun gerçekçi bir politika olmayacağı uyarısında bulunuyor.

Nitekim patlamanın ardından daha bir hafta geçmeden Endonezya'da komplo teorileri yayılmaya başladı. Endonezyalıların büyük bir çoğunluğu, Bali'deki saldırının arkasında İslami örgütlerin bulunduğuna inanmıyor, olayın ardında Amerikan gizli servisinin bulunduğu iddiaları konuşuluyor. Ülkedeki Batı karşıtı küçük militan gruplar da, kamuoyundaki bu tartışmalardan, Amerika karşıtı propagandayı artırmak için yararlanıyor.

En Çok Aranan Haberler