Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Kültür Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları Müzeler Genel Müdürlüğü, UNESCO Venedik Ofisi ortaklığıyla düzenlenen Güneydoğu Avrupa Kültür Varlıklarını Yasadışı Trafiğiyle Mücadale’ eğitim çalıştayı yapıldı. Gaziantep Zeugma Müzesi Konferans salonunda gerçekleştirilen eğitim çalıştayına, Gaziantep Valisi Erdal Ata, Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, Gaziantep İl Kültür ve Turizm Müdürvekili Mehmet Aykanat, UNESCO Venedik Ofisi, Avrupa Kültür ve Bilim Bölgesel Bürosu Birim Başkanı Anthony Krause ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda Güneydoğu Avrupa’da bölgesel ve yerel kapasitelerin artırılması, 1970 sözleşmesinin ve kültür varlığı kaçakçılığı ile mücadele ve kültürel objelerin iadesi ile ilgili diğer enstrümanların onaylanması ve etkin uygulanması, kültürel mirası korumak ve muhafaza etmek için yasal ve eylemsel araçların etkin kullanılması, taşınır kültür varlıklarının korunması ve muhafazası için ulusal kapasitelerin geliştirilmesi, kültür varlığı kaçakçılığına karşı mücadelenin gerekliliği konusuna değinildi.
Tarihin tahrip edildiğini belirten Gaziantep Valisi Erdal Ata, “Medeniyetlerin izleri çok düşündürücüdür. İnsanlar tarafından tahrip edilmekte tarihi ve kültürel değerlerin aslına uygunluğu her geçen gün daha da azalmaktadır” dedi.
Avrupa Kültür ve Bilim Bölgesel Bürosu Birim Başkanı Anthony Krause de toplantıyı gerçekleştirenlere teşekkür ederek şunları söyledi: “Yasa dışı olaylara karşı farkındalık oluşturmaya çalışıyoruz. Tarihi eser kaçakçılığında yasa dışı mal edilme gibi hâla bir çok harekete geçilmesi gereken konular var. Bu toplantı bölgesel toplantının bir parçasıdır.”
UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Öcal Oğuz da sembol mekanda olduklarını belirterek şöyle konuştu: “Barışı temsil etmek için imparatorluklarda yeni ayrılmış yerlerde mikro perspektifi hedefliyoruz. İmaj oluşturma bakımından tarihe baktığımızda Türk tarihinin ortaya çıkmadığını görüyoruz. Türk tarihini ortaya çıkarmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” Toplantının Gaziantep’te yapılmasını önemsediklerini belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, şunları söyledi: “Suriye'de yaşanan savaşta çalınan ve yıkılan tarihi eserleri bütün dünya seyrediyor. Bu toplantı çalınan ve yıkılan eserler içinde çok önemlidir.”
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürü Murat Süslü, çalınan eserlerden bahsederek, “Biz köken ülkelerin en başında yer aldığımız için biz bize ait eserlerin geri verilmesini istiyoruz. Çalınan eserlerin bir çoğu 1970 yılı öncesi çalındığı için diğer ülkelerden istediğimizde vermiyorlar. Uyuşturucu ve kaçakçılık gibi eser kaçakçılığı da hat safhadadır” dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz