HABER

Güneydoğu dövme geleneğini sürdürüyor

ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde kadın ve erkeklerde sıkça görülen dövme geleneği yıllardır yaşatılıyor.

Arap kültüründen geldiği söylenen bu gelenek; kadınlarda güzellik ve zarafeti temsil ederken, erkeklerdeyse daha çekici görünme, kendini güçlü hissetme, dikkat çekme gibi unsurları ön plana çıkarıyor. Bu arada dövmenin insanları kötülük, hastalık ve nazardan koruduğuna da inanılıyor.

Şanlıurfa'da özellikle Harran, Akçakale, Suruç, Ceylanpınar ve Siverek ilçelerinde yaşayan Arap ve Kürt kökenli vatandaşların el ve yüzlerinde, yörede 'dak' olarak bilinen dövmelere sıklıkla rastlanıyor. Yapımı çok zor olan dövme, deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boya maddesinin saç isleri ve anne sütüyle karıştırılarak alt deri yüzeyine kadar işlenmesiyle yapılıyor. Sivri uçlu bir araçla yarıklar veya delikler açılıyor. Açılan bu yarıklara kibrit, iğne veya diken gibi bir araç yardımıyla
gerekli boya maddesi işleniyor.

Öte yandan bazı bölgelerde 'dakdağ' da olarak bilinen dövmelere rastlanmasına rağmen, 500 yıllık geleneğin Suriye sınırındaki yerleşim birimlerinin dışında etkisini son yıllarda kaybetmeye başladığı söyleniyor. Özellikle genç kızlar, kozmetik ürünlerden yararlanarak özel günlerde ellerine, çenelerine, dudaklarına ve yanaklarına geçici dövmeler yaptırıyor.

En Çok Aranan Haberler