HABER

Güneydoğu kadınına ÇATOM desteği

ŞANLIURFA (İHA) - Güneydoğu'da 1995 yılında kurulan ve sayıları 30'a ulaşan Çok Amaçlı Toplum Merkezleri'nde (ÇATOM) bugüne kadar 112 bin bayana çeşitli konularda eğitim verildi. Okuma-yazma kurslarından, sosyo-kültürel eğitimlere ve özellikle de istihdama yönelik kurslar sayesinde bölge kadını yaşamdaki yerini almaya başladı.

Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi tarafından kadınların kamusal alana katılımlarını arttırmak, kamusal hizmetlerden daha fazla yararlanmalarını sağlamak, kadın istihdamını girişimciliğini artırmak ve kadını güçlendirerek fırsat eşitliğinin sağlanması amacıyla oluşturulan ÇATOM hedeflerine ulaşıyor. 1995 yılından itibaren kurulmasına başlanan ÇATOM'larda sayı 30'a ulaştı. Adıyaman'da 1, Batman'da 2, Diyarbakır'da 2, Gaziantep'te 1, Kilis'te 2, Mardin'de 9, Siirt'te 4, Şanlıurfa'da 4, Şırnak'ta 5 adet kurulan ÇATOM bölge kadınının eğitimini üstlenmiş durumda.

GAP bölgesindeki 9 ilde bulunan 30 ÇATOM'da kadınlar yıl boyunca; eğitim, sağlık, gelir getirici, kadın istihdamını, girişimciliği destekleyici programlar, okul öncesi eğitim programları, çocuk okuma odaları, sosyal destek programları, sosyal sorumluluk programları, kültürel ve sosyal etkinlikler konularında bilgilendiriliyor.
Uzman kadrolarla yapılan çalışmalarda ÇATOM'lar bugüne kadar bölgede 112 bin kişiye ulaşmayı başardı. 2002 yılında Sürdürülebilir Kalkınma Dünya Zirvesi'nde en iyi 23 proje arasında yer alan ÇATOM'lar, güneydoğu kadınının en büyük destekçisi konumunda.
Bölge kadınının istihdama yönelmesini sağlamayı amaçlayan ÇATOM'lar geçtiğimiz yıl 144 kişinin iş bulmasını sağladı. ÇATOM'larda eğitim alan 144 kişi iş imkanına kavuşurken, bölge illerinde 24 katılımcı tarafından 13 işyeri açıldı. Kendi işini kuran ÇATOM kursiyerleri, KOSGEB ve Sosyal Riski Azaltma Projesi'nden (SRAP) aldıkları desteklerle faaliyetlerini sürdürüyor.
Bu arada ÇATOM'larda düzenlenen gelir getirici programlara katılan 817 genç kızın ürettiği ürünlerin satışından 122 bin 730 YTL gelir elde edildi. Eğitime büyük destek veren ÇATOM'lar sayesinde geçen yıl 576 kız çocuğu okula yönlendirilirken, 700 öğrenciye burs bulunması için yardımcı olundu.

"ÇATOM'LAR KADINLARIN GÜÇLENDİRİLDİĞİ MERKEZLERDİR" GAP Bölge Kalkınma İdaresi Şanlıurfa Bölge Müdürü Rafet Yılmazoğlu, ÇATOM'ların kadınların sosyal ve ekonomik yönden güçlendirildiği merkezler olduğunu belirterek, "Her bir ÇATOM, özel olarak kadınlar için oluşturulmuş bir mekandır ve bu mekan eğitim, gelir getirici etkinlikler ve kadınların örgütlenmesine yardım amacıyla kullanılmaktadır. ÇATOM'lar kadın okur-yazarlığının yükseltilmesi, sağlık göstergelerinin iyileştirilmesi, yasal hak ve özgürlüklerin öğrenilmesi gibi sosyal konularda olduğu kadar kadınların istihdama katılımının sağlanması açısından da önemli merkezlerdir. ÇATOM'lar bu açıdan öğrenme merkezleridir. Çünkü bu merkezde öğrenilen bilgi eğitim dönemi sonunda da ÇATOM açık kaldığından sürekli olmakta, yenilenebilmekte ve katılımcıların kendi aralarında oluşturdukları iletişim ağı aracılığıyla güncellenebilmektedir. Genç kız ve kadınlar gerek ÇATOM'larda ve gerekse evlerinde üretim yaparak gelir elde etme olanağı bulmakta; konfeksiyon, tekstil ve trikotaj atölyeleri, yatılı ilköğretim bölge okulları, kuaför, mağaza, ev (çocuk bakıcılığı) vb. alanlarda iş bulabilmektedir. Girişimcilik potansiyeli taşıyan bireylere verilen girişimcilik eğitimi ve mikro finasman/kredi desteği ile katılımcı genç kız ve kadınlar kendi işlerini kurmaktadır. Özellikle son birkaç yıldır ÇATOM'larda her yıl ortalama 200'e yakın bayan iş bularak çalışmakta, 8-10 kadın da işyeri açarak kendi işlerini kurmuştur. Gelir ve istihdam yaratılması yönünde bilgi ve beceri geliştirici programlarla kendi işlerini kurmak isteyen kadınlara iş kurmaları/işlerini geliştirmeleri konularında yardımcı olunmasında ÇATOM organizasyonundan yararlanılması projelerin başarılılığını olumlu yönde etkilemektedir. ÇATOM sayısının artırılmasıysa daha fazla kadına ulaşılmasını ve dolayısıyla daha fazla kadının istihdama katılımını sağlayacaktır" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler