YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güneydoğu’da bitme noktasına gelen hayvancılık yeniden canlanıyor

Hayvancılık alanında yaşanan sıkıntılar ve et piyasasındaki tartışmalar süre dursun Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının...

Güneydoğu’da bitme noktasına gelen hayvancılık yeniden canlanıyor

Hayvancılık alanında yaşanan sıkıntılar ve et piyasasındaki tartışmalar süre dursun Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının verdiği hibelerle Güneydoğu’da bitme noktasına gelen hayvancılık yeniden canlanıyor.
1990’lı yılların ardında yaşanan köy boşaltmaları ve sulu tarıma geçiş gibi faktörler nedeniyle yok olmaya yüz tutan hayvancılığın tekrar canlanması amacıyla Mardin’in Kızıltepe ilçesinde 4 hayvancılık tesisi kuruldu. Yüzlerce büyükbaş hayvanın barındığı tesislerde hem istihdam sağlanıyor hem de devlet vatandaş işbirliği ile hayvancılık kalkınıyor.
Bakanlığın GAP İllerinde Süt Sığırcılığının Geliştirilmesi Projesi kapsamında tesislerin inşaatına yüzde 30, damızlık düve alımı ile sağım ünitesi veya soğutma makinesi gibi makine alımlarında ise yüzde 40 hibe desteği sağlanıyor.
Bu kapsamda Kızıltepe'ye bağlı Milan köyünde yaklaşık 1 milyon 300 bin lira değerinde modern bir tesis kuran Zeynettin Yılmaz, hayvancılığın kalkınmasına katkıda bulunmasının yanı sıra köyündeki işsiz gençlere de bir iş kapısı açtı.
120 büyükbaş Holstein ırkı hayvan ile açtıkları tesiste günde 2 ton süt elde ettiklerini ifade eden Yılmaz, ayrıca sığırların yavrulaması ile 90 buzağı elde ettiklerini bildirdi.
Tesiste hayvan atıkları sıyırıcı sistemle toplanırken, makine ile yemleme, toplu sağım sistemi, hayvanların rahat ve konforu için yataklıklar ve yemleme sırasında hayvanların birbirine zarar vermemesi için kilitleme sistemi bulunuyor.
Aynı zamanda Kızıltepe İlçe Tarım Müdürlüğü görevini yürüten Yılmaz, bakanlığın verdiği hibelerle hayvancık piyasasının tekrar hareket kazanacağını söyledi.
Amaçlarının bölgede hayvancılığın gelişmesini sağlamak olduğunu anlatan Yılmaz, böylece kırsal alanda istihdamın kalkındığına da dikkat çekti.
Aile bireylerinin dışında 7 işçi çalıştırdıklarını anlatan Yılmaz, mevsimsel olarak da 3-4 aile çalıştırdıklarını aktardı.
Yılmaz, "Böylece ailemize çocuklarımıza ve kardeşlerimize iş imkanını sağlamış olduk. Köylülerimizden işsiz olanlar burada çalışma imkanı buldu. 120 hayvanla başladık. Şuanda ortalama günlük 2 tona yakın süt elde ediyoruz. Toplu sağım ünitesini kullandığımız için de bizim piyasaya oranla sütü yaklaşık 20 Kuruş daha fazla fiyata satabiliyoruz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler