HABER

Güneydoğu'da fuhuş sorunu

DİYARBAKIR (İHA) - Kadın Merkezi (KAMER) Başkanı Nebahat Akkoç, Güneydoğu'da yaşanan fuhuş sorununu ancak erkeklerin çözebileceğini söyledi.

Son 2 yıldır Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kadınların, şiddete karşı daha fazla direnç gösterdiğini belirten KAMER Başkanı Nebahat Akkoç, "Belki kadınlar daha fazla şiddete maruz kalıyorlar, ama artık direniyorlar. Bölgedeki kadınların büyük çoğunluğu bir şekilde şiddete maruz kalıyor. Kadınların yüzde 40'ı fiziksel olarak şiddete maruz kalırken, yüzde 60'ı ise eğitim durumları ne olursa olsun psikolojik şiddete maruz kalıyor" dedi.

Akkoç, namus cinayetleri konusunda çok sayıda başvuru aldıklarını belirterek, başvuruda bulunan kadınların birçoğu için destek sağladıklarını kaydetti. Gerek sığınma, gerekse hukuki destek olarak kadınların yanında olduklarını ifade eden Akkoç, "Çok sayıda olumlu çalışmalarımız oldu. En önemlisi bu yıl başvuru aldığımız 31 kişinin hala hayatta olması. Bize başvuruda bulunan 24 kişinin sorunu kalıcı şekilde çözüldü. Namus adına işlenen cinayetler ile ilgili olarak da hazırladığımız raporu kitap olarak yayınladık. Namus cinayeti üzerine çalışmalarımız devam edecek" şeklinde konuştu.

Türkiye'de fuhuş sorununa yönelik ciddi bir çalışma yapılmadığını belirten Nebahat Akkoç, "Bölgede 'seks işçisi' ya da 'fahişe' diye tabir edilen kişilerin değil, 'fuhuş mağduru kadınlar'ın sorunu bulunuyor. Fuhuş olayı bir erkek meselesi. Kadını bu işe zorlayan, pazarlayan kişi hep erkek. Dolayısıyla, sorunun çözümü de erkeklerde yatıyor" dedi. Erkeklerin, fuhuş sorununun çözümünde aktif rol alması gerektiğine değinen Akkoç, "Diyarbakır'da eğer 500 hayat kadını varsa, günde bu kadınlardan her biriyle yatan 10 erkek olduğunu düşünürsek, 5 bin kişi eder. Bu da bize erkeklerin ne ölçüde işin içinde olduğunu gösteriyor. Erkeklerin ciddi anlamda çözümün içinde olması gerekiyor" diye konuştu.

Bölgede fuhuş olaylarının yüksek boyutta olmasının en büyük nedeninin göç, yoksulluk ve terör olaylarının boyutu olduğunu ifade eden Akkoç, fuhuş olayının sadece bu bölgenin değil, Türkiye'nin sorunu olduğunu vurguladı. 1971 ve 1981 yıllarından sonra da fuhuşta artış yaşandığını belirten Akkoç, "Şimdi de bir artışla karşı karşıyayız. Bunun önünü almanın tek yolu, kadınlara alternatif sunmak. Bazı kadınların 5 YTL karşılığında fuhuş yaptığını duyuyorum. Kadınlara imkan sunulmalı. Eğer gerçekten daha iyi işler yapabilecekleri veya gelir elde edecekleri olanaklar sunulursa, gelişme kat edilebileceğini düşünüyorum" dedi.

En Çok Aranan Haberler