Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP Eylem Planı kapsamında gelecek 2 yıl içerisinde 400 bin hektar tarımsal arazinin sulanabileceğini, bunun da 800 bin kişiye istihdam yaratacağını söyledi. Karahocagil, istihdam ortamı ile hem göçün önleneceğini, hem de daha önce köylerinden ayrılan insanların geri dönüşleri ile tersine göçün başlayacağını söyledi.
GAP İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP Eylem Planı ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Dedeman Otel'de düzenlenen toplantıda konuşan Karahocagil, eylem planına ilişkin bilgiler verdi. GAP Eylem Planı ile bölge insanının gelir düzeyi ve yaşam kalitesinin yükseltilip, bölgeler arası farklılıkların giderilmesinin amaçlandığını söyleyen Karahocagil, "GAP'ın tamamlanmasıyla 1,82 milyon hektar alan sulamaya açılacak, yılda 27 milyar kilovat saat enerji üretimi ile ülkenin enerji ihtiyacının büyük bölümü karşılanacaktır. Tarım, sanayi, enerji, ulaştırma, eğitim, sağlık, kırsal ve kentsel altyapı yatırımları ile bölgenin ekonomik ve sosyal göstergeleri ülke ortalamasına getirilecek, bölgedeki toplam istihdam olanağı 3,8 milyon kişiye ulaşacaktır" dedi.
Karahocagil, 2008 yılında başlayan ve 2012 sonunda tamamlanması hedeflenen GAP Eylem Planı kapsamında, önemli çalışmalar yürütüldüğünü vurguladı. 2012 yılı sonu itibariyle sulama hedeflerinin gerçekleşmesiyle önemli bir altyapı eksikliğinin giderileceğini kaydeden Karahocagil, bunun tersine göçü de başlatacağını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Daha önce başlatılan köye dönüş projesi ile geçmişte boşaltılan köyler hedeflenmekteydi. Ancak, halen bölgeden devam eden göçün önüne geçilmesi, bölgede yaratılacak istihdam ile mümkün olacaktır. Geçmişten bu yana bu bölge, Türkiye'nin mevsimlik işçi kaynağı konumundadır. Çukurova'da pamuk, Ordu'da fındık toplamaya bu bölgeden insanlar gidiyordu. Son zamanlarda bunun azaldığını hatta yüzde 80'e varan oranda düştüğünü görüyoruz. Göçleri engellemeye yönelik olarak yürütülen çalışmalar kapsamında yapılan yeni yatırımlarla oluşacak istihdam ihtiyacı, 2-3 yıl içerisinde tersine göçü başlatacağını işaret ediyor. Çünkü yaratılacak istihdam kapasitesini bölgenin karışlama ihtiyacı yok. Buna ilişkin küçük bir ayrıntı vermek gerekirse; bilimsel araştırmalara göre bir hektar sulanabilir arazi, 2 kişiye istihdam alanı sağlıyor. 2012 sonuna kadar 400 bin hektar sulanabilir tarımsal arazi faaliyete geçerse 800 bin insana istihdam sağlanmış olacaktır. Yani önümüzdeki 2-3 yıl içerisinde, sulanabilir yeni tarımsal alanlar hem göçü, engelleyecek hem de geriye dönüşleri, tersine göçü gündeme getirecektir. Ayrıca, sulanabilir arazinin artması ve ürün çeşitliliği ile bölge tarımında verimliliği de artıracaktır."
DHA