Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde faaliyet gösteren pamuk depoları ve çırçır fabrikalarını sigortalamayan sigorta şirketleri üretici ve sanayiciyi çileden çıkardı.
Türkiye Pamuk Konseyi Üyesi ve Şahin Pamuk Enerji AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Burhan Cahit Bingöl, sigorta şirketlerine tepki göstererek, "Türkiye sınırlarında herhangi bir değişim mi olacak ki sigorta şirketleri Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çırçır fabrikalarını ve pamuk üretim tesislerini sigortalamıyor." dedi.
Bölgede pamuk üreticilerinin ürünlerini, çırçır ve pres fabrikalarını sigorta etmediklerini belirten Bingöl, “Gaziantep başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk üreticileri ve pamuk işletme tesisleri artık yerli ve yabancı sigorta şirketleri tarafından sigorta edilmiyor. Yabancı sigorta şirketlerinin hiçbir gerekçe göstermeden bölgeye yönelik başlattığı ambargoya yerli sigorta şirketleri de katıldı. Yabancı kökenli sigorta şirketlerine ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamukların sigortalanmasına ambargo koyan bütün sigorta şirketlerine sormak istiyorum. Türkiye sınırlarında bir değişiklik olacak da bizim mi haberimiz yok? Güneydoğu Anadolu sınır dışı mı bırakıldı da siz batı bölgelerinin pamuklarını ve pamuk üreticileriyle işletmecilerinin tesislerini sigorta ettiriyorsunuz da Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne sessiz bir ambargo uyguluyorsunuz? Bunun sebebini mutlaka açıklayın. Ne biliyorsanız söyleyin bütün Türkiye bilsin, bütün dünya öğrensin.” dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk üreticilerine büyük bir darbe vuran sigorta şirketlerinin yaptığı yanlıştan dönmesi gerektiğini kaydeden Bingöl, şunları ifade etti: “Yerli ve yabancı sigorta şirketlerinin bu uygulaması ortaya çirkin ithamlar ve dedikodular çıkarıyor. Türkiye’nin ve dünyanın ekonomi devi Gaziantep’te hangi dalda ve alanda olursa olsun sanayici ve üreticiler namusludur, dürüsttür. Bu özellikler bütün Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yaşayan üretici ve sanayiciler için de geçerlidir. Sigorta şirketleri bu gün pamukçulara ambargo uygulayarak malları sigorta etmekten kaçıyor, yarın aynı ambargoyu diğer sanayi kollarına da uygulanabilir. Nitekim aldığımız duyumlara göre Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bazı illerini şimdiden her alanda kara listeye almışlar. Bu konuda Sanayi ve Ticaret Bakanımız Sayın Nihat Ergün’den, Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan destek bekliyoruz. Bu güne kadar üreten, istihdam yaratan, Türk tekstilini ayakta tutan pamuk sektörüne sigorta şirketlerinin uyguladığı bu ambargonun amacı nedir, neden böyle bir ambargo uyguluyorlar, bizim bilmediğimiz bir şey mi var? Bu sorularımıza sigorta şirketlerinden yanıt bekliyoruz. Yapılmak istenen Güneydoğu Anadolu’da endüstriyel tarımı bitirmek mi ? Yurt dışından bu yönde sigorta şirketleri emirler mi alıyor? Türk pamuğuna ambargo uygulama kararının bu farklı bir versiyonu, farklı bir senaryosu mu? Burada pamukla birlikte Türk tekstili de mi bitirilmek isteniyor? Bu Harran Ovası'na, Barak Ovası'na, Mardin Ovalarına vurulan bir darbe değil mi? Ben bugün bu sektörden çekilsem en az 5 bin aile ve buna bağlı 50 bin insan mağdur olur. Ama ben ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki sanayici ve pamuk işletmeleri bu konunun sonuna kadar takipçisi olacağız.”
SANAYİCİ YERLİ VE YABANCI YATIRIMCILAR ÜRKERSE BÖLGEDEN KAÇAR
Sigorta şirketlerinin Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne yönelik tutumunun yatırımcıları ve sanayicileri ürküteceğine de dikkat çeken Bingöl sözlerine şöyle devam etti: “Sigorta şirketleri tarafından Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde pamuk üreticilerine, çırçır ve pres fabrikalarıyla depoları yanında deri işletmeleri, mobilya imalathaneleri ve yan sektörleri, geri dönüşüm tesisleri, ambalaj tesisleri, pamuklu iplik ve pamuklu dokuma tesisleri ve iş makinelerini da kapsayan geniş bir sanayi yelpazesine sigorta ambargosu uygulanmaktadır. Pamuk ve pamuk tesisleri yanında birçok sektöre yönelik uygulanan bu sessiz ambargo bölgeye yatırım yapan sanayici ve iş adamlarıyla yabancı sermayeyi de bölgeden kaçıracağı gibi Ortadoğu’nun liderliğine oynayan Türkiye’nin bölgemizden dünyaya açılan ünlü markalarının da ya batı illerine kaçmasına ya zarar görmesine neden olacaktır. Temelde yabancı sigorta şirketlerinin amacı bölgede sanayiyi bitirmek, işsizliği artırmak ve bölge ekonomisini kaosa mı sokmaktır? Bugün pamuk ve pamuk işletmecileriyle birlik de diğer sektörlere yönelik uygulanan ambargo tekstil ve tekstilin bütün yan sektörleri yanında diğer sektörlere bağlı olarak faaliyet gösteren yan sektörleri de olumsuz etkileyecektir. Bu ülkeye, bu ülkede yaşayan insanlara, alın teriyle üretim yapan tarım sektöründeki insanlarımıza, bu ürünlere katma değer katan sanayici ve iş adamlarımıza yönelik bu haksız uygulamaya son verilmesini istiyoruz. Bizler bu olumsuzluklar karşısında her gün iş yerlerimize besmeleyle girip ayet el kürsü okuyarak çıkıyoruz. Mallarımız ve sektörlerimiz Allah'a emanet.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz