Diyarbakır (AA)- Güneydoğu'da, başta iş çevreleri temsilcileri olmak üzere sivil toplum kuruluşları, sınır ötesi operasyonun bölgeyi olumsuz etkilemesinden endişe ediyor.
Sınır ötesi operasyona yetki tanıyan tezkerenin TBMM'de kabul edilmesiyle ilgili açıklamalarda bulunan Diyarbakır Sanayici ve İşadamları Derneği (DİSİAD) Başkanı Raif Türk, konunun çok hassas olduğunu ve çok kritik bir dönemden geçildiğini söyledi.
Konuyla ilgili muhalefet partilerinin yaklaşımını eleştiren Türk, "Bu yaklaşımın Türkiye'ye bir yarar getireceğine inanmıyorum. Umarım her ne kadar tezkere onaylandıysa da kullanma ihtiyacı duyulmayacak ve kullanılması aşamasına gelinmeyecektir" dedi.
Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Elçi ise Irak'ta büyük çapta ticari bir alan bulunduğunu ve bundan en çok Türkiye'nin yararlandığına dikkati çekti. Elçi, şöyle konuştu: "Irak 8 milyar dolara yakın ticaret hacmi olan bir ülkedir. Buraya en yakın ülke de Türkiye'dir. Irak'ın içinde bine yakın şirketimizin inşaat ve gıda alanlarında faaliyetleri var. Orada işçilerimiz istihdam ediliyor. Bölgedeki ekonomik faaliyetimiz Irak ile iş yapmaktan ibaret. Ayrıca Habur Sınır Kapısı bölgenin ekonomisi için can damarıdır. Askerimizin Irak'a girmesi en başta Habur'u etkileyecektir. Habur'un kapatılması bize büyük bir sıkıntı getirecektir."
Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanvekili Nedim Kuzu ise tezkerenin onaylanmasını olumlu bulduklarını bildirdi. Kuzu, tezkereyle siyasal gücün etkin olmasını dilediklerini belirterek, "Askeri bir müdahale olmadan tezkerenin siyasi gücünden ve bu güçle beraber yapılacak diplomatik atakla bu sorunun üstesinden elinmesini diliyoruz" diye konuştu.