YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Güneysu: “eğitim Özgürleştiriliyor”

Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, 4+4+4 kademeli eğitim sistemine göre eğitimin özgürleştirildiğini ileri...

Güneysu: “eğitim Özgürleştiriliyor”

Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, 4+4+4 kademeli eğitim sistemine göre eğitimin özgürleştirildiğini ileri sürdü.

Eğitim-öğretim yılının bu yıl özgürleşerek başladığını belirten Eğitim Bir-Sen Samsun Şube Başkanı Nejdet Güneysu, “Yaklaşık 15 yıllık zorunlu eğitim dayatmasından 2012-2013 eğitim-öğretim yılında artık yavaş yavaş kademeli olarak uzaklaşıyoruz. Biz zaman zaman görüşlerimizi kamuoyuyla başlaştık. Her insan ayrı bir dünyadır. Her insanın ayrı bir yeteneği vardır. Bu yetenekler göz önüne alınarak ‘öğrencilerimize hem ailelerin istedikleri hem toplumun gereksiniz duyduğu hem de öğrencilerimizin yetenekleri doğrultusunda eğitim öğretim verilmelidir’ dedik. Bunun mücadelesini verdik. Maalesef 28 Şubat dayatmasıyla olan zorunlu eğitim ile beraber herkes aynı kefeye koyuldu. Müzik yeteneği olan çocuklarımıza da aynı şeyler öğretildi. Resim yeteneği olan çocuklarımıza da aynı şeyler öğretildi. Biz 2010 yılındaki 18. Milli Eğitim Şurası’nda bunun böyle olmaması gerektiğini, dünyada bu işlerin böyle olmadığını, daha çocuk yaştan itibaren çocuklarının yeteneklerinin eğitimlerinin neler olabileceğini ölçülerek o çocuklarımıza o doğrultuda eğitim verilmesini söyledik. Bizim de önerimiz 4+4+4 şeklinde eğitim sistemi bu sene başladı. Bu yeni eğitim sisteminde 5. sınıflar orta 1. oldu. Bir de liseye yeni başlayan öğrencilerimize seçmeli dersler sunuldu. Yaklaşık 30’un üzerinde kendi yeteneklerine yönelik seçmeli dersler sunuldu” dedi.

Yeni sistemin siyasi arenalara çekildiğini ifade eden Güneysu, “Bu iş politize edilmeden ve velilerimize doğru bir şekilde anlatılmadan bir takım siyasi arenalara çekildi. Velilerimiz çocuklarımız ile birlikte karar versin ve yönlendirme olsun istedik. Ama maalesef buda politize edildi. Bir takım siyasi arenalara çekildi. Çocuklar Kur’an-ı Kerim, Arapça ve temel dini bilgiler dersi seçerse eğitim dinselleştiriliyor şeklinde kullanıldı. Eğitim hiçbir zaman dinselleştirilmiyor, tam tersine eğitim özgürleştiriliyor. Çünkü size seçme alanı veriyor. Hangi alanda yetenekleriniz varsa onları seçiyorsunuz. 4 yıl boyunca değiştirebiliyorsunuz. 1 yıl sonra bile tekrar değiştirebiliyorsunuz. Ortaokulun sonunda ona göre liseye yönlendiriliyorsunuz” diye konuştu.

Yeni dönemdeki en önemli yeniliğin bağımsız ortaokulların açılması olduğunun altını çizen Güneysu, “Artık ilkokul, ortaokul ve lise gibi eski düzene geçti. Biz isterdik ki fiziki ortamlarımız buna müsait olsun. İlkokul çocuklarımızın yaşı ve seviyesine uygun fiziki ortam olsun. Fakat maalesef bunlar birden olmuyor. Çocuklarımız bu yıl belki de kendilerinden yaş olarak daha büyük olan veya daha küçük olan ortak eğitim öğretim imkanlarını paylaşma zorunda kalacaklar. İlimizde merkezde 1’er tane Canik ve Atakum’da 2 tane de İlkadım’da olmak üzere 4 tane bağımsız imam hatip ortaokulu açıldı. Başta bu ortaokullara müracaatların çok az olacağı ön görülmüştü. Ancak bugün müracaatlara baktığımızda ayrılan okullar yetersizdir. İmam hatip ortaokullarında yoğun talepler oldu. Belki de müracaat eden çocuklarımızın bir kısmı alınmayacak” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler