Güngören Belediyesi, vatandaşları özendirmek ve teşvik etmek amacıyla atık pil kutularını ilçenin dört bir yanındaki direklere astı. İçinde barındırdığı kimyasallar nedeniyle doğaya, yer altı içme sularına, toprağa ve canlıları büyük zarar veren atık pilleri, vatandaşlar bundan böyle belediyenin astığı kutulara atacak.
Türkiye'de Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği'nin 31 Ağustos 2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanmış ve 1 Ocak 2005'te yürürlüğe girmişti. 2005-2010 yıllarında yaklaşık bin 500 ton atık pil toplayan Türkiye’ye karşın, yine bu yıllar için de en yüksek atık pil toplama oranı 14 bin tonla Almanya ve 10 bin 400 tonla Fransa'nın elinde bulunuyor.
Atık pillerin tehlikelerinin azaltılmasının en pratik yolunun pillerin geri dönüşümünü sağlamak olduğunu dile getiren Güngören Belediye Başkanı Ş. Yücel Karaman, “Pil, geri kazanılabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, geri kazanım tesislerinde yeniden işlenmektedir. Bunun için vatandaşlarımız, pilleri çöpe atmak yerine piller için yerleştirdiğimiz atık pil toplama kutularına bırakılmalılar. İlçemizin değişik yerlerine okullara, marketlere, muhtarlıklara, aile sağlık ocaklarına atık pil kutuları yerleştirdik. Ayrıca 16 adet atık pil kutusu sokak lambası direklerine yerleştirerek vatandaşlarımızın evde, işte kullandıkları pilleri bu kutulara atmalarını sağlıyoruz. Böylece hem doğayı hem de çocuklarımızın geleceğini kurtarmış olacağız. Öte yandan AB yolunda hızla ilerleyen ülkemizin Kopenhang kriterleri kapsamında bizlerde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeliyiz. Atık pil ve akümülatörlerin kontrolü hakkında Avrupa Parlamentosu tarafından 1991 yılında yayınlanan 91/157/EC sayılı direktif, daha sonra kapsamı genişletilerek, 26 Eylül 2008 tarihinde yürürlüğe girecek şekilde yenilenmiştir. Bugün tüm AB üyesi ülkelerde geçerli olan bu yeni direktife bütün kamu kurum ve kuruluşları uymaktadır. Vatandaşlarımız ve kamu kurumları olarak da bizlerde bu sorumluluğu yerine getirmeliyiz” diye konuştu.
Özel bir tasarım kullanılarak hazırlanan atık pil kutuları şeffaf yapılarıyla da atılan pillerin miktarını da gösteriyor. Kırmızı renk tonuyla oldukça dikkat çekici olan kutular, vatandaşların görebileceği yerlere ve göz hizasına yakın yerlere asıldı. Atık pil kutuları şimdilik, ilçenin önemli notları olan kaymakamlık, Kale Center, İlgi hastanesi, Veysel Karani Cami, belediye, Kolon hastanesi ve yaya trafiğinin yoğun olduğu caddelere yerleştirildi. Vatandaşların mavi kapaklara gösterdiği ilgiyi atık pillere de göstermesi bekleniyor. Vatandaşların göstereceği ilgiye bağlı olarak kutuların sayısının arttırılması düşünülüyor.
Cihazlar içerisinde bulunan pil ve bataryaların hizmet ömrü esnasında veya herhangi bir cihaza takılmadan muhafaza edilmeleri sırasında insan sağlığına hiçbir şekilde negatif etkisi bulunmamaktadır. Hizmet ömrünü tamamlamış veya herhangi bir şekilde hasar görerek kullanımı mümkün olmayan pillere ise atık piller denir. Atık pillerin çöpler vasıtasıyla toprağa karışması, denizlere, akarsulara ve kanalizasyonlara atılması veya yakılmaları durumunda içerdikleri kimyasal maddeler çevrenin kirlenmesine yol açabilmektedir. Ancak bahis konusu kirlenmenin tahmin edildiği gibi kısa sürede gerçekleşmesi mümkün değildir ve yapılan araştırmalarda bu sürecin 5-15 yıl kadar olduğu doğrulanmıştır.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz