KADIN

Günlük hayatta oturuşunuza dikkat! Özellikle çalışanlar için 5 önemli tavsiye

İş hayatının yoğunluğu ve stresine kapılıp uzun süre masa başında çalışma ve bilgisayar kullanımının bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi sorunlara davetiye çıkardığını belirten Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan bu sorunlardan korunmak için tavsiyelerde bulundu.

Günlük hayatta oturuşunuza dikkat! Özellikle çalışanlar için 5 önemli tavsiye

Uzun süreli masa başında çalışmak ve bilgisayar kullanmak bel fıtığı ve boyun fıtığı gibi sorunların ortaya çıkmasında oldukça etkilidir. Fıtık oluşumlarının yanı sıra sinir baskısı ile ortaya çıkan karpal tünel ve kubital tünel gibi bilek ve dirsek bölgesinde oluşan sorunlarda oturuş bozukluğuna bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Günlük yaşamda oturuşa dikkat etmek bu tür sorunlar yaşama riskini oldukça azaltır.

Lumbar Bölgeyi Destekleyin

Bel bölgesinde yer alan 5 omurun desteklendiği bir oturma şekli bel fıtığı riskinin azalmasında etkili olur. Bu bölgeyi desteklemek için açısı ve duruşu ayarlanabilen bir destek yastığı kullanmak ya da kişinin vücuduna uygun bir çalışma sandalyesi belirlemek gerekir. Ayrıca sandalyenin bu bölgeyi desteklemek için oturma kısmının ayarlanabilir olması da önemlidir.

Ekran Uzaklığı Omurganızı Korur

Masa başında çalışırken özellikle karşınızda duran ekrana olan uzaklığının omurganızın nasıl duracağını belirler. Yaklaşık olarak 45 cm ila 60 cm arasında ekran uzaklığı ayarlamak boyun bölgesini de korumanızı sağlar. Duruşunuzu düzgün bir şekilde sabitleyebilmek ve omurganızı desteklemek için ekranınızın göz hizasında olmasına ve göz ile ekran arasında yeterli mesafe bulunmasına özen gösterin.

Ayak Desteği Kullanın

Bel ve boyun bölgesini desteklemek sağlıklı bir oturuş için neredeyse herkes tarafından bilinen tedbirler arasında yer alır. Ancak ayak desteği henüz çok yaygın olarak kullanılmamaktadır. Kullanılan masanın ve sandalyenin yüksekliğine göre ayak altında bir destek kullanmak duruşunuzun doğru olmasına katkı sağlar.

Düzenli Ara Vermek

Uzun süre masa başında çalışırken ne kadar doğru bir duruşa sahip olursanız olun vücudunuzu hareket ettirmeniz önemlidir. Bu nedenle ufak bir planlama yaparak ya da bir hatırlatıcı kullanarak yirmi dakikada bir ayağa kalkmak, ufak bir tur atmak ve vücudunuzu hareket ettirmek bel fıtığından korunmanıza yardımcı olacaktır. Ayrıca yerinizden hiç kalkmadan yapabileceğiniz hareketleri de değerlendirebilirsiniz.

Çalışma Sandalyesi Seçimi

Bel fıtığı riski duruş bozukluğu sebebiyle arttığı kadar aynı zamanda ani hareketlerle de artar. Aniden dönmek ya da ters hareket etmek özellikle hızlı olmak için sıkça yapılan hatalardan birisidir. Çalışma koltuğunuzun 6 tekerli olması çevrenizde rahatlıkla dönmenizi sağlayacağı için ters hareket yapma ihtimalinizi olabildiğince azaltır.

Doç. Dr. Ahmet Yıldızhan
Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahisi Uzmanı
https://ahmetyildizhan.net/

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler